TEKST: MAARTJE PIERHAGEN FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

Bende van de Zwarte Hand 

De aantrekkingskracht van magneetvissen

Wat doe je als je gloednieuwe fuik in de Thorbeckegracht is gevallen ? Elias, 8 jaar toentertijd, wist het even niet. Hij rende richting zijn ouderlijk huis en riep naar zijn vader: “Papa, je moet helpen”. Na veel gehengel keerden zij ’s avonds teleurgesteld huiswaarts. De fuik leek reddeloos verloren. Totdat…
Namen: Elias, Cas, Giel en Amber 
 
Leeftijd: 10 (1 helemaal, rest bijna)
 
Kennen elkaar van: Basisschool Jenaplein
 
Woont: Binnenstad en Assendorp 
Zwols bloed: Ja 
Passie: Avontuur


zwartehand Zwolle
Totdat papa drie dagen later met een raar metalen voorwerp aan kwam zetten. Elias herinnert zich dat het een ‘zwaar, rond, koud ding’ was. Er werd een touw aan gebonden en de ‘magneetvisser’ was klaar. Elias kon het eerst niet geloven: “Dit ding moet mijn fuik opvissen? Papa, dat kan echt niet hoor”.
Politiewerk
En zo is de liefde van vier vrienden voor het magneetvissen ontstaan. Gewoon uit noodzaak. Bij mooi weer kun je Elias, Cas, Giel en Amber op de kade van de stadsgracht zien staan met hun Chinese magneten. “Echt heel bijzonder,” bezweren ze alle vier.   “Helemaal uit China, echt heel goed spul.” Apart of samen, aan elkaar geclusterd of geheel op eigen houtje, maar altijd met die ene gedeelde hoop: “Als we dat pistool nou eens een keer vinden”. Want dat is al meer dan een jaar het streven: “Echte kogels, een pistool en fietsen naar boven halen. Dat kan echt hoor, de politie was hier namelijk ook aan het vissen en die hebben mooi niets gevonden.” Amber weet het zeker; “ooit dan vinden ze iets belangrijks, iets van een echte overval.”
Echte kogels of een pistool naar boven halen, dat is het doel!
Wanneer vis je nou eigenlijk met zo’n magneet? En vooral waar heb je de meeste vangkans? Giel, echte woonbootbewoner, legt uit: “Nou, je moet eigenlijk vooral aan de kant van de grachten zijn. Daar waar mensen het eenvoudigst een fiets of iets anders in het water kunnen gooien. Nee, niet in het midden, want van die bootjes valt nooit wat af. Vissen levert vooral veel op net nadat er een festival is geweest, dan wemelt het van de metalen dingen.”

zwartehand Zwolle
“Het gekste dat we ooit hebben gevonden?” Cas herhaalt de vraag voordat hij antwoordt. Hij woont net iets verder weg en is er niet altijd bij. “Ooohhh ja, ik weet het: Die cappuccinomachine. “ Hij roept naar de anderen: “Dat was toch het gekste?” Amber antwoordt: “Ja en die fiets van Giel zijn vader”, waarop Giel zegt: “Nee joh, we wisten toch dat die er lag, we kregen hem alleen met de pikhaak niet omhoog. Nee, dat winkelwagentje; dat was raar.” “En die mobiele telefoon”, vult Elias aan.
Geldprijs oud ijzer
De trotse ouders aan de kant vragen zich af of de kinderen wel hebben vermeld dat ze er mee verdienen. “Laatst hebben we het ingeleverd. Ze bleken 212 kg oud ijzer naar boven te hebben gevist.” Een andere ouder vult aan: “Ja dat leverde hen 40 euro op”. De Bende van de Zwarte Hand hoort het niet, zij zijn allang op zoek naar nieuwe schatten. Het duurt niet lang of er komt geen fiets maar een oude metalen buis vol zwarte drap naar boven met daarin… wellicht de mooist vangst van vandaag: een kreeftje die uit pure overlevingsdrang de eitjes onder de staart klemt. De bende geeft het beestje na enig bestudeerwerk de vrijheid. Een discussie over of het nou een vrouwtje of mannetje was, laten ze aan de volwassenen over. Zij gaan roeien en plannen maken voor contact van onder het dekbed vandaan. Want als het donker, koud of eenzaam is, is chatten of dromen over gezonken schatten net zo spannend als magneetvissen.

zwartehand Zwolle
"40 euro voor in de spaarpot!"
DEEL:

1 Reacties