16 DECEMBER TEKST: VALÉRIE DONSWIJK FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

Australië meets India - en nog een paar landen - op de woonboot van Ab:

Welkom in een oase

“Ik heb hiervoor in een “gewoon” huis in de Wipstrik gewoond. Dat wil ik nóóit meer.” Wie de woonplek van de 61-jarige Ab Timmerman ziet, zou zich dat ook niet anders kunnen voorstellen. De woonboot van Ab ligt in het Almelose kanaal en is met zijn kenmerkende vierkante, groen- en roodgekleurde raampjes, meerdere balkons en bedekking met golfplaten fascinerend om te zien. “Ik heb wel eens gehoord dat mensen mijn woonboot vanuit de trein zagen en besloten er even langs te fietsen om hem van dichtbij te kunnen zien.”
De vloer van de woonkamer is precies op waterhoogte en wanneer je bij het raam staat, is het dus net alsof je op het water staat. Er zwemt een zwaan voorbij. “Die zie je hier heel veel. Volgens mij is dat een jonkie want hij heeft nog die bruine kleur. Er zijn hier trouwens ook veel ganzen, soms word ik ’s nachts wakker van ze.”

Welkom in een oase Zwolle
Ab ervaart veel vrijheid op zijn woonplek. “Er zijn geen huizen om mee heen en daarom kan ik doen en laten wat ik wil. Dus als ik om vier uur ’s nachts een boormachine aanzet maakt dat niet uit. In de zomer maak ik ’s avonds buiten een vuurtje waar ik op kook. Ook zwem ik graag, dan ga ik het water in vanaf mijn voorbalkon. Het voelt alsof ik op het platteland woon. Het is echt mijn nest en ik ben heel gelukkig hier.”
Een jaar lang bouwen
Ab werkt als decorateur bij de Kringloopwinkel aan de Veerallee en bouwde de boot die verscholen ligt tussen metershoge groene struiken helemaal zelf. “Ik begon met bouwen in 1997, toen woonde ik nog in mijn huis in de Wipstrik, en na een jaar heb ik een klein bootje gekocht zodat ik mijn huis kon opzeggen. Daarna duurde het nog een jaar voordat ik hier kon wonen. Het eerste jaar heb ik helemaal vrij genomen om de grote constructie te kunnen bouwen. De jaren daarna heb ik de keuken en woonkamer helemaal afgetimmerd en ingericht. Maar ik ben nog steeds aan het bouwen. Het is een constante factor in mijn leven geworden.”
“Ik heb een jaar vrij genomen om deze woonboot te kunnen bouwen.”
Mengeling van invloeden
De inspiratie voor het ontwerp ontleende Ab aan wat hij zag tijdens de vele reizen die hij maakte. “In het noorden van Australië ligt een jungle, waar veel huizen gebouwd zijn met golfplaten. Toen ik begon met bouwen dacht ik gelijk aan die Australische huizen en vond dat het er zo uit moest gaan zien. Ik denk ook dat het een mengeling is van invloeden, want tijdens een reis in India zag ik bij het Dal Lake, een meer in de plaats Kashmir, ook allemaal woonboten met verschillende balkons.” Abs woonboot telt drie balkons. Het balkon bij de voordeur is Abs favoriete plek. “Daar is de avondzon. Ja, daar heb ik zeker rekening mee gehouden toen ik deze boot bouwde.”

Welkom in een oase Zwolle
Snuisterijen
De invloed van Abs reizen is niet alleen aan de buitenkant van de woonboot af te zien. Binnen vindt de bezoeker een bonte, maar bij elkaar passende, verzameling van snuisterijen zoals een groot kleed in verschillende geel- en bruintinten uit Pakistan dat de woonkamer scheidt van de gang. Een dierenhuid op de grond, een kussen bekleed met Perzisch tapijt en in een hoek staat een kastje met een nijlpaardschedel, de schedel van een bok en een schedel van een schildpad op elkaar gestapeld. Voor deze stellage van schedels staat ook nog een mensenschedel, compleet met gebit. “Die mensenschedel kreeg ik van een vriend, ja, het is een echte. De nijlpaardschedel vond ik in Gambia bij een rivier. Ik nam hem mee in mijn rugzak en werd gelukkig niet gecontroleerd op Schiphol, haha!”

Welkom in een oase Zwolle
“Die nijlpaardschedel vond ik bij een rivier in Gambia”
In een andere hoek van de kamer liggen in een houten kastje twee schedels die zijn beslagen met zilver. “Toen de Tibetanen werden verdreven werden veel van hun tempelschatten verkocht en daar heb ik een aantal dingen van gekocht, waaronder deze schedels.” Fascinerend is ook de extra woonlaag die Ab in zijn woonkamer heeft gemaakt. Als je met een trappetje naar deze vide gaat, kom je uit bij een boekenkast die de hele wand beslaat, tot in de ronde nok toe. De houten deuren uit India in het midden van de wand leiden naar Abs slaapkamer.
Afzien
Achter de woonkamer, aan de rechterkant van de boot, bevindt zich Abs keuken. “Eigenlijk wil ik een woonkeuken aan de andere kant van de boot creëren, met grote Engelse servieskasten. Daar ben ik al een tijd mee bezig, en het duurt wat langer omdat ik alleen in de weekenden klus. Ik spaar mijn vakantiedagen op en in de winter ga ik op een lange vakantie. Dan is het hier namelijk afzien, het is dan hartstikke koud want ik heb enkelglas. Die ramen zijn honderd jaar oud en komen van een oude school die bij de Kringloop werden aangeboden. Overigens komt veel van wat je hier ziet van de Kringloop. Het verbouwen gaat nu ook langzamer omdat ik minder energie heb dan vroeger, daar heb ik me een beetje op verkeken. Maar als ik vijfenzestig ben moet het klaar zijn.”

Welkom in een oase Zwolle
DEEL:

3 Reacties