13 MEI | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: MARGREET VLOON
SING-A-LONG
 Verhalenboot
Thorbeckegracht
 20.30 tot 22.00 2x per maand op dinsdag
KOM LANGS!

‘Koortje ongeregeld’ op de Verhalenboot

Aarzelende stappen op de loopplank. Een klopje op de scheepsdeur. Twee nieuwsgierige ogen blikken om het hoekje. “Wordt er hier gezongen?” In één oogopslag volgt het antwoord: binnen –in de warme ambiance van de Verhalenboot- staat een twintigtal dames hun stem op te warmen met oefeningen van de dirigent. ‘Kom binnen’, wenkt Kitty Peetoom naar de nieuwkomer. “Welkom bij het Verhalenboot Koor!”

Naam: Kitty Peetoom
Leeftijd: 41 jaar 
Woont in: centrum, woonschip in de Thorbeckegracht samen met man Rob en drie kinderen 
Zwols Bloed: ik kom uit Dronten, woon sinds mijn achttiende in Zwolle 
Houdt van: rondje kanoën door de Zwolse grachten 
Beroep: eigenaar van De Verhalenboot, centrum voor het verhaal in vertelde en geschreven vorm. 
Passie: zingen

Kitty houdt van zingen. En zingen kun je overal: onder de douche, in de auto, op de fiets. “Het was toch niet genoeg”, merkte ze. “Ik wilde mijn stem ook verbeteren, dingen leren op het gebied van zang. En het leek me geweldig om op regelmatige basis samen met anderen te zingen. Onder professionele begeleiding. Wegens mijn overvolle leven zag ik op tegen de verplichting van zanglessen, repertoire leren en optreden. Dat kon ik niet waarmaken!” Maar het idee om in een koor te zingen bleef trekken. “Opeens viel het kwartje: ik keek rond in mijn Verhalenboot en dacht: ik heb de ruimte, ik zoek er een dirigent bij en begin zelf een koor. Op basis van mijn eigen regels, en dat is het mooie: die zijn er niet!”

Geluk in je eigen achtertuin

“Ik geloof er heilig in dat het geluk vaak in je eigen achtertuin ligt: dichtbij. De dirigente, Toos, bleek ik al heel lang te kennen voordat dat kwartje viel. Ze reageerde enthousiast op mijn voorstel voor een ongeregeld koor. Nu zijn we al bijna aan het derde koorjaar toe. We zijn gewoon maar begonnen en ik zie op iedere repetitie weer nieuwe, enthousiaste vrouwen binnen komen, die ook willen zingen. Het bestaan van het koor gaat van mond-tot-mond door Zwolle. Elke repetitie doen er wel zo’n twintig dames mee. Eén daarvan is mijn eigen, muzikale moeder.”

"Het geluk ligt vaak in je eigen achtertuin!"
Vrijheid blijheid

Vrijheid, blijheid, dat straalt het Verhalenbootkoor uit. “De naam pas ik trouwens gewoon aan per seizoen. Zo heten we, afhankelijk van het optreedmoment, wel eens het Verhalenboot Kerstvrouwenkoor of het Verhalenboot Lentekoor. Iedereen is welkom. Je hoeft je niet aan te melden en niet af te melden. Er zijn geen verplichtingen, behalve dat je een fooitje meeneemt voor in het blikje van de dirigent. Ook neemt iedereen eigen drinken mee, want de bar op de Verhalenboot is dicht. Ik ben namelijk niet aan het werk; ik ben met mijn hobby bezig.” verhalenbootkoor Zwolle
Sisterhood

Lopen de dames tijdens de stemoefeningen nog kriskras door de repetitieruimte, als Toos de dirigent het sein geeft, nemen de koorleden hun positie in. Gegroepeerd per stemsoort, worden de kelen geschraapt voor het eerste nummer. Met een zwaaibeweging van Toos laten de dames zich horen. Dat gaat nog niet vlekkeloos. Er wordt veel gelachen en koorleden duwen elkaar onderling nog even naar een ander groepje. “Jij hoort bij de sopranen te staan!” Toos klimt van het podium en oefent met elke groep apart de partij. Een paar minuten later is het koor klaar voor poging twee. Een mooie samenzang klinkt door de Verhalenboot. De dames genieten: glinsterende ogen en swingende lijven. “Geweldig hé”, fluistert Kitty even naar de Zwolse Peperz verslaggever.  “Samen iets moois maken!”

Stemontwikkeling

Het zijn allemaal heel verschillende vrouwen die meedoen. “Je doet hier leuke, nieuwe contacten op. Sommigen hebben veel zangervaring, andere weinig, die komen qua stem wat roestig op gang. Je leert op zo’n zangavond veel van Toos. Zo is het bereik van mijn eigen stem flink vergroot. Ik ben een mezzosopraan, maar zing inmiddels ook met een sopranenpartij mee. We lezen geen noten, maar doen alles uit het hoofd. Het is dus ook nog eens hersengymnastiek. Ach, nee, eigenlijk is het alleen maar lol maken!”

Bijzondere momenten, ze gaan voor Kitty vaak samen met zingen. “Zo vroeg een vriendin mij lang geleden een nummer te zingen tijdens haar huwelijksvoltrekking. Dat vond ik echt een enorme eer. En héél erg spannend, bijna te. Ik heb van schrik drie maanden zangles genomen voor dat ene nummer. Ook heb ik mijn man -muzikant- met zijn gitaar naast mij op het podium gevraagd. Dat gaf wat extra steun.” 

Voor iedere zingende Zwolse opent De Verhalenboot twee keer per maand op dinsdagavond de deuren (dinsdagen op de even weeknummers). Het koor start om 20.30 uur onder begeleiding van dirigent Toos en gaat door tot 22.00 uur. Aanmelden hoeft niet. Wie mee wil zingen, kan aanhaken. En neem je eigen drankje mee!
Schunnige teksten

Heel af en toe treedt het Verhalenboot Koor op: tijdens de seizoensfestivals Voor de Pet van de Verhalenboot en zoals vorig jaar op het Smartlappenfestival met een door de dirigent geschreven, schunnige tekst. “Daar hebben we gierend om gelachen tijdens de repetities! En wat dacht je van de verkleedpartij!” Kitty glimlacht bij de herinnering en begint te neuriën. Wij blijven luisteren, want daar houden we bij Zwolse Peperz wel van: pikante teksten!

DEEL:

3 Reacties