15 APRIL 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: DANIËL MULDER
18.04.2014
CAKE WALK!
 Nieuwe Markt
Zwolle
 14:30 tot 16:30
Hier inschrijven

"Mijn bokkenpootjes-vulling is een hit!"

“Ik ben een snoepkont, dus bij het idee om taarten bakken als hobby te kiezen, sloeg de schrik me om het hart. Ik sla vast door en het zou me zeker op 10 kilo extra gewicht komen te staan. Ik heb de drang om te bakken dus lang weerstaan. Bij mijn eerste homemade taart haalde ik inderdaad steeds met mijn vinger een lekkere klodder uit de vulling. Ook het marsepein moest ik natuurlijk uitvoerig proeven. Maar, het snaaimonster is inmiddels bedwongen. Ik ben immuun geworden voor mijn eigen taarten. Als ik nu een taart bak, word ik zo murw van de zoetige lucht dat ik denk: doe mij maar een boterham met kaas!”
Naam: Jolien Drost 
Leeftijd: 26 jaar 
Woont: in de Wipstrik 
Samen met: hond Renzo en vriend Arjan komt regelmatig binnen waaien 
Zwols bloed: ja, geboren en getogen! Mijn moeder woont 40 huizen verderop, in het huis waar ik ben geboren. Je zou kunnen zeggen dat ik de straat nog niet uit ben geweest! 
Houdt van: de huiselijke sfeer van de stad en de mooie gebouwen 
Beroep: leerkracht in het basisonderwijs 
Passie: taarten bakken
Spektakeltaarten en misbaksels
“Mijn moeder deed een eerste ‘bestelling’: een verjaardagstaart. Het werd mijn proeftuin. Ik pakte meteen uit met een marsepein/fondant taart in een lastig model. In vaktaal: een opengeklapt model. Met bokkenpootjesvulling. Ik ging helemaal los op die taart. Boordevol tierelantijntjes leverde ik ‘em af bij mijn moeder. Nu stelt een moeder gelukkig iets minder hoge eisen aan de creaties van haar eigen kinderen. De gasten waren superenthousiast. Dat is het leuke van taarten: je hebt twee piekmomenten. Eerst krijg je te horen hoe mooi de taart eruitziet en dat het eigenlijk zonde is om ‘em aan te snijden. Als het mes er dan eenmaal is ingezet, krijg je nog een compliment over de smaak.”
Gebak-designer
“Ik herken mijn eigen gedrag in elke taart die ik maak. Als ik mijn huidige taarten vergelijk met de baksels van het begin, zie ik gewoon dat ik veel rustiger ben geworden. Ik ben de ‘lay-out’ van een mooie taart gaan begrijpen. Iedere taart heeft ook een eigen verhaal. Soms moet je er wat langer naar kijken om de clou te snappen. Ik bak speciaal voor een persoon, dus lievelingskleuren, huisdieren, striphelden, bijzondere gebeurtenissen, alles kan ik verwerken. Vooraf doe ik dan ook een soort ‘intakegesprek’. Het moet kloppen. Dat is belangrijk voor mijn eigen gevoel. Tijdens het bakken kan ik al genieten van het vooruitzicht iemand heel blij te maken. Dat ik dat kan doen met mijn handen! Knutselen, fröbelen, ik raak daarvan in een flow.” 

Taartenbakken Zwolle
Inspiratietip van Jolien: 
Deleukstetaarten.nl
Jolien met een schaalmodel van haar Cakewalk taart!
Groentje zegeviert met boerenkool
“Een half jaar na die verjaardagstaart van mijn moeder was ik tot mijn eigen verbazing één van de finalisten van de wedstrijd ‘Mooiste taart van Overijssel’. Ik was het groentje daar. Ik wist dat ik met iets heel speciaals moest komen. Dat werd de boerenkooltaart. Waarom? Een populair familieverhaal is dat mijn moeder boven lag te bevallen terwijl mijn oma in de keuken boerenkool stond te koken. Ik kwam letterlijk ter wereld in de koollucht. Vond ik wel een leuk gegeven. De jury ook, want ik won de eerste prijs! Serieus, daar geniet ik nu nog elke dag van.”
“Nodig mij uit en je bent verzekerd van een ‘gelegenheids-taartje’. Dat maakt mij best populair!”
Ik doe gemiddeld acht uur over een taart. Natuurlijk bak ik veel voor vrienden en familie. Ik neem vaak een ‘gelegenheidstaartje’ mee. Bij een taart op bestelling vraag ik een kleine vergoeding. Denk aan ongeveer €1,75 per persoon. Dan heb ik de kosten eruit en hou ik een klein bedrag over. Ik hoef er mijn geld niet mee te verdienen. Natuurlijk droom ik weleens over een eigen bakwinkel, maar ik ben bang dat ik er dan minder lol in krijg. Op werkgebied stel ik hoge eisen aan mijzelf en als ik die niet haal, baal ik enorm. Nu is het taarten bakken lekker vrijblijvend en geniet ik ervan. Er komen uitdagingen op mijn pad die ik wel of niet aanneem. Dat is een vrije keus. Wat ik nu al spannend vind is mijn eerste bruidstaart komende zomer. En ik wil heel graag een 3D-taart maken. Dat is nog echt een moeilijkheidsgraad omhoog!”
Bak mee en deel jouw taart op 18 april met andere Zwollenaren!
Jolien bakt voor Zwolse Peperz een rode peper taart XL! Kom proeven op vrijdag 18 april.  Kijk hier naar een foto-collage van de taarten van Jolien

Taartenbakken Zwolle
DEEL:

1 Reacties