16 JUNI 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER
22.08.2015
Meet Baxter
 Café Foyé, Zwolle
Club Cele/Zwolse Peperz
 14.00 tot 17.00 uur
Aanmelden

Robot Baxter wordt jouw nieuwe collega! Of beste vriend!

Nao, Romo en Baxter; maak kennis met je nieuwe huisgenoten, collega’s en ja, zelfs met je toekomstige vrienden. “Vooral Baxter moet je echt ontmoeten!”, promoot Ruud van der Burg. “Ik ga met hem heel Nederland door om te laten zien hoe geweldig hij is.” Baxter blijkt een romp met daarop een monitor en aan de zijkant twee armen. “Hij kan spullen oppakken en ergens anders weer neerzetten! Dat klinkt niet als een wereldwonder, maar ik kan je verzekeren dat de komst van Baxter een doorbraak was.” Welkom in de wereld van Ruud. Een wereld waarin allerlei lieve, handige en ultraslimme robots wonen.

Wie: Ruud van der Burg (56)

Woont: aan de rand van Berkum, bij de sluis, daar waar de schepen vroeger de stad Zwolle bevoorraadden met turf.

Waarom Zwolle? “Zwolle is een zich snelontwikkelende stad. Ik heb diep respect voor vernieuwing. We laten dat al zien op cultuurgebied. We kunnen het! Ook op andere gebieden dus. Vooruit!

Beroep: organisatieadviseur

Passie: Robotica, oprichter van de Stichting The Art of Robotics

Gaat de robot onze baan inpikken?

“Wat leven we toch in een interessante tijd!”, glundert Ruud. Hij woont dan wel in een oude pittoreske boerderij boordevol geschiedenis, toch is hij een man van de toekomst, van de 21e eeuw technologie. “Het gaat onvoorstelbaar hard met de ontwikkeling van computers en technologie. Wie denkt: het zal mijn tijd wel duren, wordt binnenkort al links en rechts ingehaald. Iedere 18 maanden verdubbelt immers de snelheid van de computers (red; wet van Moore).”

“We zijn vandaag de dag constant bezig met onze smartphone. Bedenk even dat die er pas sinds 2008 zijn en hoe snel ze een wezenlijk onderdeel van ons leven zijn geworden. De discussie over of de komst van de robots ons onze banen gaat kosten, daar lachen we over tien jaar echt heel hard om. Dat we ons daar nog druk over maakten anno 2015...Er worden juist hele nieuwe beroepen gecreëerd!"robotica Zwolle
Golf jonge honden nodig

Jaren geleden stond Ruud oog in oog met zijn eerste opvallende robot. Op een boerderij in Flevoland. “Een robotarm uit de autofabriek die koeien kon melken! Dat was echt baanbrekend! Samen met die pionierende ondernemer organiseerde ik een open dag voor bedrijven. De wereld moest dit toch zien! Zo ging bij mij het balletje rollen. Van het een kwam het ander. Ik begreep al snel dat we jonge mensen nodig hebben als het om robotica gaat en dat ik dus bij het onderwijs moest zijn. Daar moeten we al leren om echt anders naar robots te kijken. Je hebt altijd een golf jonge honden nodig om een ontwikkeling verder te brengen. Wie je ook anders kunnen leren kijken zijn de kunstenaars. Freerk Wieringa uit Deventer is echt ‘magical’ met techniek en heeft een geweldig oog voor elektronica. Hij creëert onder andere enorme robots. Samen met hem en Platform Techniek uit Deventer heb ik een poppenkastvoorstelling met industriële robotarmen gemaakt. De robots bewogen dus de marionetten. Met het idee hebben we in een prijsvraag €30.000 gewonnen, zodat we aan de slag konden. De installatie kwam uiteindelijk bij het Deltion College terecht. Hiermee leren studenten natuurlijk over de ICT, de techniek, maar ook andere 21st century skills zoals samenwerken en creatief leren denken.” 

"Ik stond oog in oog met een robot die koeien kon melken"
Robot als mens

"Wat is een robot? Dat is altijd een gevaarlijke discussie. Zelf vind ik een definitie niet echt relevant in een tijd waarin je nog aan het ontdekken bent. Voor mij persoonlijk kunnen robots zelfstandig dingen waarnemen, kunnen ze zelfstandig dingen doen en kunnen ook zelfstandig weer iets teruggeven. De TomTom in je auto zou voor mij een robot zijn als deze dus ook aan je stuur zou kunnen draaien.”

“Mijn drive is vooruit. Ik wil steeds een stap verder dan de tijd waarin ik leef. Grenzen verkennen, met daarbij de overtuiging dat het nog beter, nog verder, nog slimmer kan. Het is niet te bevatten wat er allemaal mogelijk is als techniek op een heel slimme manier met elkaar wordt geïntegreerd. Het instituut dat mij inspireert is natuurlijk MIT (Massachusetts Institute of Technologie). Het oernest van de technologie. Ik check hun nieuws dagelijks. Ze hebben een MIT DARPA Robotics Challenge Team. In 2008 waren ze al met robotauto’s bezig. De DARPA-challenge bracht ook de ontwikkeling van bijvoorbeeld de Luke-arm. Mensen die geen arm meer hebben, krijgen zo’n Luke-arm en kunnen die besturen met hun eigen zenuwen en hersengolven. De laatste challenge ging over humanoid robots, mensachtige machines. Geweldig toch als we die kunnen laten rondlopen, juist op terreinen waar we zelf niet kunnen bewegen of overleven.”robotica Zwolle
Baxter kan alles in een kwartier

"Als wij onze kinderen thuis sommeren hun kamer op te ruimen, zeggen ze al: ‘ach mam, gooi de stofzuigrobot even om de hoek’ en blijven gewoon op de bank hangen. Ik heb nu ook een Romo. Twee rupsbandjes waar je je smartphone op kunt zetten. Met een speciale app breng je Romo tot leven en kun je je mobiel, en dus je eigen camera overal laten rondrijden. Bij ons thuis het ideale spionageapparaat. Ook Baxter is wel eens op bezoek. Baxter is mijn favoriet. Daarom ga ik met hem heel Nederland door. De Belgen hadden hem al veel eerder. Fontys Hogeschool in Eindhoven heeft er nu ook een aangeschaft. Een kind kan Baxter nog programmeren. Alles leer je hem in een kwartier. Robots als Baxter kunnen heel veel vervelende en eentonige taken van ons overnemen. In het MKB-bedrijf zijn ze binnenkort echt een uitkomst aan bijvoorbeeld de lopende band.” 

"Wij laten thuis een camera rondrijden. Ideaal spionage-apparaat!"
Omarm de robot!

"Mensen en robots komen steeds meer samen. Dat is de trend. Ze veroveren de wereld. Wij gaan ze accepteren, zelfs omarmen. Robots gaan ons helpen. Ze geven ons tijd terug. Tijd die wij kunnen besteden aan de echt belangrijke dingen van het leven! We krijgen weer tijd voor elkaar. Mens tot mens. Maar ook: mens tot robot. In Japan zijn de robotzeehondjes immers de beste en liefste huisgenoten die je je maar kunt wensen. En ook in de Nederlandse zorg zijn we steeds enthousiaster over wat deze robotzeehond kan betekenen. Uiteindelijk geven we een robot toch ook een soort ‘ziel’. Als mensen bij mij thuis de Romo zien rollen en met zijn ogen zien knipperen zeggen ze unaniem: aahh..wat lief!”robotica Zwolle
MEET BAXTER
Op zaterdag 22 augustus komt Baxter weer naar Zwolle. Wil jij Baxter eens de hand schudden? Kom dan naar de Meet Baxter bijeenkomst. Georganiseerd door Ruud voor geïnteresseerde stadsgenoten. Entree is gratis! Ruud zal tijdens de Meeting ook een boeiende lezing geven over de trends in robotica. Meer informatie over locatie en tijdstip volgt. Wil je erbij zijn? Meld je aan via info@zwolsepeperz.nl

robotica Zwolle
DEEL: