30 DECEMBER 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

Het is hier een beetje vol!

Zoek een plekje op het pinguïnplein

In de overwegend bruine, grijze straat is het blauwe huis een opvallende verschijning. Als een koele ijsschots steekt het af bij de rest. In de vensterbank staat een plaatsnaambordje met daarop: pinguïnplein. Het kan niet missen: hier wonen Angelina en Paul van Driel met hun 1.200 pinguïns. Achter de blauwe voordeur ontdekken we nog meer bewoners: honden Giovanni en Harley, cavia’s, gekko’s en 5 poezen. “Het is hier een beetje vol! Zoek een plekje”, heet Paul ons welkom.
Wie: Paul van Driel (54 jaar)
Woont: in Assendorp, samen met zijn vrouw Angelina
Zwols bloed: Nee, geboren in Den Haag, woont al 28 jaar in Zwolle
Houdt van: “Ik woon in een gezellige wijk vol gezinnen en kamerbewoners. Vooral in de zomer zit iedereen hier lekker op de stoep. De stad is dichtbij, alhoewel ik eigenlijk nooit in de binnenstad kom. Alles wat ik nodig heb, vind ik in mijn nabije omgeving.”
Passie: pinguïns verzamelen

Paul van Driel Zwolle
Eerlijk is eerlijk: wie uiteindelijk een plaatsje vindt op de bank, moet even bijkomen van verbazing. De verzameling pinguïns is indrukwekkend, maar ook een beetje intimiderend. In iedere hoek en kast, op iedere plank en vensterbank staren priemende oogjes naar de indringers op de bank. Paul lijkt zijn huis weer even door onze ogen te zien: “Het is wel een beetje uit de hand gelopen hé?!” Op de vraag of hij dat werkelijk zo voelt, beaamt hij: “Ons huisje is niet zo groot en ik vind het hier wel te vol, ja. Maar je doet ze ook niet meer weg hé! Als het huis in de brand zou staan, zou ik wel de levende dieren redden, maar niet mijn pinguïncollectie. Zo gehecht ben ik er nou ook weer niet aan.”

Paul van Driel Zwolle
De verzameling pinguïns is indrukwekkend, maar ook intimiderend
Pinguïns vangen
Het begon allemaal met een onschuldige opmerking van Angelina toen ze Paul op een regenachtige dag glibberend en haastig over de weg zag lopen. “Je lijkt wel een pinguïn”, grapte ze. Ze voegde daad bij het woord en kocht voor Paul een allereerste pinguïn om de gelijkenis te onderstrepen. Dat was 22 jaar geleden. Nu gaan ze samen op jacht. “Pinguïns vangen, noemen we dat! Als we in een winkel zijn, komt Angelina al naar me toe: heb je ‘em al gezien? Dat betekent dat we weer een nieuwe aanwinst hebben. Natuurlijk weet onze omgeving ook van onze passie, dus een kado bedenken is niet zo moeilijk. Alhoewel, we hebben er al heel veel, dus een origineel exemplaar vinden is wel een zoektocht.”

Paul van Driel Zwolle
Kettingzaagkunst
De statige zwart-witte vogels zijn overal: op het douchegordijn, de wc-bril, het dekbed en op de stropdas van Paul. Eyecatcher in de kamer is een metershoog houten pinguïnbeeld. Gemaakt door de buurman met een kettingzaag. In de keuken kijkt een enorme pluche pinguïn mee wat er die dag wordt gekookt en gegeten. In de tuin staan ze versteend op wacht om andere vogels te verwelkomen of juist weg te jagen. Angelina heeft pinguïnoorbellen en zowel zij als Paul hebben hun lijf versierd met pinguïn tattoos. En in de kast onder een glazen stolpje vinden we zelfs een pinguïn condoom.
De houten pinguïn is gemaakt door de buurman...met een kettingzaag
Bewondering voor kracht
“Ik vind het geweldige beesten. De koddige manier waarop ze voortbewegen, lijkt iets klungeligs te hebben, maar ondertussen zijn het slimme, sterke vogels. De kracht en de strijd die ze moeten leveren om te overleven. De barre omstandigheden waarin ze hun kroost moeten zien groot te brengen. Dat roept bewondering bij mij op. Ik heb ze nog nooit in het wild gezien. Dat is wel jammer. Het gaat ook niet gebeuren, want in tegenstelling tot onze grote vogelvrienden, houdt mijn vrouw absoluut niet van vliegen!”

Paul van Driel Zwolle
Natuurlijke leefomgeving
In deze feestelijke kerstperiode wordt er wel enigszins gerangschikt in de collectie. De pinguïns met lichtjes in hun buikjes worden als kersversiering op de vensterbank gezet. Ze doen het sowieso goed in de wintermaanden. De kou, de sneeuw, de donkere avonden: de pinguïns zijn zo wat meer in hun natuurlijke leefomgeving, dan wanneer alle buren zomers lekker op de stoep zitten in dit Assendorpse straatje. Kerst is dan ook een goede periode om ‘pinguïns te vangen’. “De tuincentra staan er vol mee. We vragen wel eens of we na afloop etalagemateriaal mogen overnemen. Dat kan dan vaak voor een zacht prijsje. Maar sommige winkeliers willen pegels zien hoor: onze grootste pinguïn komt uit zo’n kerstetalage en kostte toch € 750,00. Dat hoorde ik pas achteraf van Angelina en dat is maar goed ook, anders was ‘ie er niet gekomen.”
Kerst is een goede periode om pinguïns te vangen
Jaarlijkse schoonmaakbeurt
“Kinderen tikken hier wel eens op de ramen. Ze kijken natuurlijk hun ogen uit. Bezoek reageert over het algemeen erg positief op onze verzameling. Mijn eigen enthousiasme vanuit het begin is wel een beetje getemperd. Ik vind ze allemaal bijzonder hoor, maar ik zie enorm op tegen de jaarlijkse schoonmaakbeurt van al die beesten. Ze zijn er helaas niet zo goed in om zichzelf te verzorgen!”

Paul van Driel Zwolle
DEEL: