19 MAART | TEKST: MAARTJE PIERHAGEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER
Superfan PEC tour
 Stadion P.E.C. Zwolle
Zwolle
 13.00 tot 15.30 uur
Doe mee!

P.E.C. man

scout jonge toptalenten

Hij weet alles van ‘zijn’ club. Hij is ervaringsdeskundige vanwege zijn semiprof carrière als speler, hij ontrafelde de hele clubgeschiedenis via het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en houdt nu gegevens bij van de contractspelers. Ook is hij een populaire rondleider, want als iemand mooie verhalen kan vertellen over P.E.C. Zwolle is hij het wel: Folly van Dam. “Ik ben zo’n twee tot drie uur per week met de club bezig”. Echt? “Ok, eigenlijk ben ik er vrijwel iedere dag!” 

Naam: Folly van Dam
Leeftijd: 69 jaar
Woont: in Aa-landen
Zwols bloed: geboren en getogen
Houdt van: het stadion, bourgondisch leven en de Peperbus
Beroep: Rijksambtenaar (buitendienst Rijkswaterstaat), nu gepensioneerd
Passie: P.E.C. Zwolle, voetbal, scouten jonge talentjes

“Er is altijd wel wat te doen in het P.E.C. stadion. Zaken regelen voor de sponsoren, de jeugd, de oud-spelers of er staat een rondleiding op het programma. Het werkt verslavend, de sfeer die om zo’n club heen hangt. Zit ik ’s morgens op de fiets, neem ik me voor om niet te gaan. Als ik dan 100 meter van huis af ben, denk ik: ach, effe één bakkie doen. En voor je ’t weet zit je weer stevig met iemand bij te kletsen. Het gaat altijd over voetbal: het spel, de spelers, de talenten, de tactiek. Ik ben nu al zo’n 61 jaar actief op het voetbalveld. Eerst als speler, toen als trainer en nu als vrijwilliger en scout. Het spelletje verveelt me nooit!”Voetbalman Zwolle

Wist je dat? 

Kunstgras wordt besprenkeld met een grasparfum, zodat de spelers het gras kunnen ruiken. Daar hechten veel voetballers namelijk groot belang aan. 

Spannende uitslagen

“Als hele jonge supporters volgden we de competitie tussen P.E.C., Zwolsche Boys en Z.A.C. op de voet. Dus togen we met een groepje naar de stad, naar sigarenzaak Kok. Die maakte de uitslagen van de competitie bekend, want hij had een telefoon. Het was dan juichen of balen daar voor die sigarenzaak.”

Vader als grootste fan

“Vanaf mijn achtste jaar voetbalde ik voor Zwolsche Boys. Op mijn 22ste maakte ik de overstap van Zwolsche Boys naar aartsrivaal P.E.C. Zwolle.” Hier ontwikkelde Folly zich als een verdienstelijk voetballer. Toen de kans zich voordeed om naar FC Wageningen te gaan, liet hij deze lopen. “Ik ben te verknocht aan de Peperbus, dat ronde koppie kan ik niet missen. Bovendien zou een transfer betekent hebben dat ik mijn baan als ambtenaar moest opgeven. En ook dat ging me te ver. In mijn tijd werkte je als semiprof ’s morgens voor een bedrijf en ’s middags kreeg je vrij om te trainen. En het bedrijf waar ik werkte, Rijkswaterstaat, was erg goed voor me.” Na zijn actieve voetbalcarrière werd Folly coach bij diverse amateurclubs in de regio Zwolle. “Mijn vader was altijd al mijn grootste fan. Hij was gek van voetbal en kon geweldig commentaar geven. Helaas heeft hij mij als coach niet mee mogen maken. Dat is voor mij wel een dieptepunt. Ik had hem het liefst naast me op de bank gehad.”

Schitterend: het bravoure van jonge toptalentjes

Nu Folly met pensioen is, heeft hij genoeg tijd voor zijn liefhebberij. Hij heeft altijd oog voor versterking van de club. Sinds 1996 speurt hij elke zaterdag de velden af op zoek naar vechtertjes en doorzettertjes. “Jong talent opsporen is het mooiste wat er is. Die spelertjes gaan er 100% voor. Werken hard. De topspelertjes van zo’n regionale club worden 3 keer uitgenodigd in het grote P.E.C. stadion. Van de bravoure die ze bij hun eigen club laten zien, is dan –tijdelijk- niet veel meer over. Voor mij staan dan verlegen jochies die zwaar onder de indruk zijn. Die glimmende ogen en bonzende harten, vind ik prachtig!” Jesper Drost is ooit door Folly naar Zwolle gehaald. Folly is bescheiden over zijn inbreng. “Wij oud-spelers zijn vaak scouts en werken samen als een familie. Een goed talent spotten is teamwork.” 

“Mijn eigen zoon kon ook goed voetballen, maar die kreeg te kampen met veel blessureleed. Daardoor stopte zijn voetbalcarrière al vroeg. Nu heb ik vijf heerlijke kleindochters. En tja...die gaan liever naar de manege of dansen. En ook daar sta ik graag langs de kant. Want als iemand ècht voor zijn of haar sport gaat, ben ik al fan. En dat zijn die vijf van mij zeker: fanatiek!”Voetbalman Zwolle
Zullen we weer allemaal Pe-Ee-Ce zeggen?

Rondleider Folly neemt regelmatig groepen mee door het stadion. Van de kleedkamers tot de businessruimtes. Hij vertelt over de clubiconen, de hoogtepunten en de dieptepunten. De geschiedenis zit volledig in zijn hoofd. Daar heeft hij zelfs een eigen studie van gemaakt met behulp van het HCO. Vaste prik tijdens de tour is Folly’s oproep om de naam van de club correct uit te spreken. “Iedereen noemt ons PEC. Ook op de landelijke televisie. Dat doet me denken aan ‘pek en veren’. Ik snap het wel, want de puntjes zijn uit het logo verdwenen. Maar het zou mooi zijn als mensen weer P.E.C. (Pe-Ee-Ce) zeggen. Een afkorting die komt van Prins Hendrik Ende Despereert Nimmer Combinatie Zwolle. Van een echte Zwollenaar mag je de juiste uitspraak toch zeker verwachten!?”

Folly knipoogt, brengt de dikke sleutelbos naar de receptie en sluit voor ons de toegangsdeur. Het spel moet wachten, thuis gaat nu voor. Vanavond om 17.30 uur is hij er weer, dit keer voor twee rondleidingen.

Folly's P.E.C. tour voor superfans
Folly nodigt 20 P.E.C. fans uit om met hem een tour door het stadion te maken. Van kleedkamer tot skybox en van grasmat tot kantine. Folly neemt je mee in de geschiedenis van de club. Onderweg vertelt hij de mooiste anekdotes die een echte fan natuurlijk wil weten! De datum wordt later bekend gemaakt, maar je kunt een plek in Folly's tour verdienen door de juiste uitslag te voorspellen voor de finale P.E.C. Zwolle - Ajax op zondag 20 april! Doe mee!

Komt allen op 30 mei naar Genemuiden. Dan speelt ‘oud’ P.E.C. een wedstrijd tegen Genemuiden 4 (‘oud’ Genemuiden) voor het goede doel. Dit keer voor het KWF.

Lees meer over Folly's voetbalcarrière 
DEEL:

1 Reacties