03 MAART 2015 | TEKST: KITTY PEETOOM | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

 “Mijn favoriete rol is die van de slechterik”

Het bos is groot, de open plek staat vol middeleeuwse strijders die schreeuwen, vechten, door elkaar rennen, slaan, elkaar helpen, neervallen. Dit is LARP: Live Action Role Play: terug naar de Middeleeuwen, maar dan met een flinke dot fantasy. “Als ik op een slagveld sta tussen zevenduizend strijders, dan ben ik echt wel bang." Aan het woord is Ingrid den Elzen, fanatiek larper uit Zwolle. “Het is heerlijk om zo je emoties uit te leven. Je kunt je in dit spel helemaal laten gaan. Zo creëer je momenten waar ze het een jaar later nog over hebben. Daar ben ik altijd naar op zoek: het maken van mooie herinneringen.”
Naam: Ingrid den Elzen
Leeftijd: 22
Studie: opleiding tot docent theater
Woont
: In de Wipstrik
Samen met: pa, ma, broer en drie teckels
Zwols bloed: geboren en getogen
Passie: LARP en kleding maken voor het larpen 
LARP is een activiteit waarbij volwassenen en kinderen, verkleed als ridders, elfen, koningen, strijders, heksen een verhaal uitspelen in de natuur. Met rook en vuurwerk. Het zijn verhalen met veel fantasy, magie, mythologie en intriges. Larpen doe je een dag, een weekeinde of zelfs een hele week in bijvoorbeeld Duitsland met nog duizenden andere larpers.
De verhalen worden van tevoren bedacht door een scriptschrijver, die de plot en problemen bedenkt en tijdens het spel de verhaallijn bewaakt. Werd er tien jaar geleden nog gek aangekeken tegen ‘die weirdo’s’ die verkleed door het bos renden, tegenwoordig is het hip, en in Duitsland zelfs hot.
Zwolle kent een actieve larp-club die is gelieerd aan spellenwinkel en larp-stuff-winkel Games ’n Stuff aan de Diezerpoortenplas. Ingrid den Elzen is nauw betrokken bij hun larp-evenementen: als speler en als figurant en spelleider. De afdeling Zwolle organiseert de larp-evenementen vaak op de (scouting-)terreinen in Ommen, zoals Ada’s Hoeve of de Wolfskuil. Ingrid raakte acht jaar geleden verslingerd aan larp omdat haar broertje het deed. Ze kwam hem ophalen bij een evenement en was verkocht. “Dat wil ik ook!, wist ik meteen.”


larp Zwolle
In Nederland is het hip, in Duitsland zelfs hot!
Reuzenknots
Haar favoriete rol is die van de slechterik. Met volle overtuiging kan ze die spelen: gemeen, woedend, uitdagend. “Heerlijk om daar helemaal in te duiken.” Tijdens larp trekt ze alles uit de kast. Het is een dure hobby, dus ze maakt een groot deel van haar kleding zelf. Dat is tegelijk een deel van de voorpret. Ze reist naar een hele grote stoffenmarkt in Utrecht om stoffen met bijzondere patronen te vinden, die ze vervolgens verwerkt in jurken, rokken, blouses en capes. “Het naaien heb ik geleerd van mijn moeder. Ze helpt me bij het maken van de kleding voor mij en mijn broer. Uren en uren zijn we ermee bezig.”
De leren attributen zoals riemen, leren korsetten en tasjes en de wapens koopt ze wel. Inmiddels heeft Ingrid een heel scala aan wapens. “Maar ik doe het ook al zo lang. Ik probeer ze tweedehands te vinden op de Larp-vlooienmarkt op Facebook, ik spaar ervoor of ik vraag ze voor mijn verjaardag.” Uit de kast trekt ze een glanzend harnas. “Mijn vrienden en familie hebben dit met zijn allen gegeven voor mijn laatste verjaardag. En deze”, ze pakt een fantastische knots van anderhalve meter lang op. “Tweedehands. Een koopje. Ik heb hem opnieuw laten latexen en opknappen. Natuurlijk sla ik ermee! Anders word ik zelf geslagen! De wapens zijn van een soort schuim gemaakt, met een glasvezel kern. Er mag niet mee gestoken worden, maar wel mee geslagen worden: beneden het hoofd. Dat is de regel.”

"Natuurlijk sla ik ermee!"
Hobby of levenstijl
Je hebt larpers die het als hobby doen en je hebt larpers die hun hobby ook in hun dagelijks leven voortzetten. Deze mensen zijn niet altijd als larpers herkenbaar, maar blijven vooral hangen in de manier van leven. Ze kunnen of willen niet de realiteit van de fantasie scheiden, omdat ze de fantasie veel prettiger vinden om in te verblijven.
Voor Ingrid den Elzen is larpen vooral een grote, bijzondere hobby, maar geen levensstijl zoals hierboven beschreven. “Larp is dé manier om je creativiteit op veel vlakken te kunnen uiten”, zegt ze. “Je kunt zelf spelen, improviseren, zelf kleding en wapens maken, schminken. En er is veel acceptatie. Hier zijn geen ‘labels’. Wie je ook bent, wat je ook wel of niet kunt: je werkt samen om het mooist mogelijke spel neer te zetten en plezier te hebben. Veel kinderen vergelijken larp met computerspelletjes of films, die je zelf mag spelen en beleven.” 


larp Zwolle
Magie
Ingrid is derdejaars student aan de hbo-opleiding docent theater, in Leeuwarden. Haar drama-opleiding helpt haar, levensecht spel neer te zetten, maar toch is larp heel wat anders dan theater, legt ze uit. “Natuurlijk heeft het veel raakvlakken, maar er is ook een heel belangrijk verschil: larp is improvisatietheater zonder publiek. Je doet het voor jezelf en voor elkaar. In het theater staat een toneelstuk veel meer vast en doe je álles voor publiek.”
Ingrid gaat zo’n vijf keer per jaar naar een groot Larp-evenement en figureert nog zo’n dag of acht als figurant/spelleider in evenementen voor kleine kinderen. “Dan help je het spel voort. Bijvoorbeeld: er moet een magische barrière worden overwonnen om de schat te vinden die erachter ligt. De spelers proberen het met brute kracht, met een ritueel, met magie. Als spelleider sta je verdekt opgesteld en geef je hints over of ze de goede methode kiezen. Ik probeer zo mooi mogelijke momenten te creëren voor de spelers.” 
Larp is improvisatietheater zonder publiek
Post Larp dip
Het is een bekend fenomeen: de Post Larp Dip oftewel PLD. Vooral als Ingrid naar het weekevenement in Duitsland is geweest, duurt het lang eer ze is geland in de echte wereld.  “Je hebt een week lang het leven van iemand anders geleefd, heel spectaculair, in een wereld waarin veel meer mogelijk is dan in de echte wereld. Dan moet je terug naar je boterham met pindakaas en je tv-serie. Dat is een enorme transitie. Je moet je gewone kleding weer aan. Je gaat je kostuums wassen, heel lang douchen, veel slapen en vooral eindeloos lang napraten over alle coole gebeurtenissen. ”

Ook geïnteresseerd in het meedoen aan een Larp-evenement? Kijk eens op www.gamesnstuff.com/larp voor de evenementen die staan gepland voor 2015.


larp Zwolle
DEEL: