18 NOVEMBER 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: PRIVE-COLLECTIE
07.11.2014
Kerstmarkt
 Agnietenberg
 11.00 tot 17.00 uur

“Jezelf verkleden is zo leuk!”

“Kijk, hier sta ik met Barry Atsma, en dit was een scène met Chris Zegers en oh...hier mijn favoriet: Waldemar Torenstra.” Diana kijkt genietend naar de foto’s. Ik kijk vol verbazing mee: ik zit hier zomaar op de bank met bekende Zwollenaren, de een na de andere beroemdheid heeft zijn arm geslagen om de schouders van Bert en Diana. En dat allemaal omdat ze beiden zo onvoorstelbaar handig zijn met naald en draad. Paspoppen, gestoken in hun laatste creaties, zijn stille getuigen in de huiskamer. Historische kostuums waarmee dit Zwolse echtpaar succesvol schittert op menig evenement en dus ook in films en televisieseries. “Als je de kleding aantrekt, schiet je vanzelf in je rol.”

Wie: Bert en Diana Olsder

Wonen: in Berkum

Zwols bloed: Bert komt uit Kampen, woon vanaf zijn zevende in Zwolle. Diana woont al haar hele leven in Zwolle.

Houden van Zwolle omdat: vanwege het historische karakter en de gezellige binnenstad. Het centrum is een soort stadseiland waar je via bruggen naar toe gaat. We voelen ons hier thuis....en veilig

Passie: zelf historische kleding maken

Natuurlijk waren ze ooit aangesloten bij het St. Michaelsgilde Zwolle, waarmee ze de geschiedenis van de stad levend hielden. Daar begon hun liefde voor kleding. Bert verdiepte zich in de tijd van de tachtigjarige oorlog en zocht in boeken en op internet naar de kleding uit die dagen. “Ik kijk ook veel op schilderijen uit die tijd. Wat droegen ze? Welke stijlen waren in opkomst? Ook toen had je modehypes. Zo had je de molensteenkraag. Die werd steeds groter. Uiteindelijk kon je aan die kraag aflezen hoe rijk iemand was.” 

Met een goed beeld -Bert heeft volgens Diana een fotografisch geheugen, al zal hij dat zelf niet snel toegeven- gaan ze samen naar hun favoriete stoffenwinkels. Bert lacht: “Daar ben ik vaak de enige man die zo intensief aan stofjes voelt.” Diana noemt het een sport om zo goedkoop mogelijk de mooiste stoffen op de kop te tikken. “Maar, als we echt iets unieks vinden, dan laten we ons toch verleiden om meer uit te geven.”kleermakers Zwolle  kleermakers Zwolle
"500 jaar geleden had je ook modehypes!" 

Uiteindelijk raak je ook weer een beetje uitgekeken op een bepaalde tijd, meent Diana. “Wij wel in ieder geval. We willen steeds vernieuwen. Niet steeds in dezelfde kostuums rondlopen.” Inmiddels hebben ze ook het design van de tijd van Dickens, Napoleon, de Tudors, Belle Epoque, en de Tweede Wereldoorlog in de vingers. ”We kunnen voor een bepaald evenement onszelf helemaal in het nieuw steken. Als we doorwerken hebben we dat in vier volle weekenden voor elkaar. Zo’n deadline van een optreden hebben we ook nodig. Die tijdsdruk werkt. De hele kamer staat dan op zijn kop.” 

Pareltje voor pareltje

Gemoedelijk tegenover elkaar aan de houten tafel werken ze aan hun kostuums. Bert op een oude robuuste naaimachine -van de rommelmarkt-  en Diana op een moderne. Beiden zijn erg secuur op de details. “Als iets niet naar onze zin is, dan halen we de hele boel zo weer uit elkaar.” 

Diana naait pareltje voor pareltje op haar jurk, is als een van de weinigen in Nederland bedreven in het maken van de molensteenkraag en beheerst het lucetten: een oude handwerktechniek uit de tijd van de Vikingen. Bert verwerkt zo maar 60 meter koord in zijn kostuum, naait 160 knopen en borduurt met gouddraad eigen emblemen. Alsof ik al niet met open mond naar deze kleermakers sta te luisteren, melden ze nog dat ze zelf leren schoenen kunnen maken en ook hun hand niet omdraaien voor de accessoires, zoals hoge hoeden (sjako’s), sabeltasjes en sieraden.kleermakers Zwolle
Bert verwerkt zo 60 meter koord in zijn kostuum, naait 160 knopen en borduurt met gouddraad eigen emblemen.
Opstopping

Het zijn ook mooie mensen, Bert en Diana, lang, statig; geen wonder dat ze opvallen op (inter)nationale historische evenementen. En daar zijn er veel van. “Jezelf verkleden is zo leuk. Als je een kostuum draagt ben je heel benaderbaar. Mensen spreken je aan. We meten onszelf wel een beetje een rol aan, met een knipoog.” Vooral Bert is daar goed in, vindt Diana. ”Hij weet ook alles uit de tijd die we verbeelden, dus kan mensen ook leuke geschiedenisfeitjes vertellen. Je voegt iets toe aan zo’n evenement. Je maakt de sfeer compleet. Het is net of je even in een film stapt. Diana zorgt –in haar favoriete groene jurk- voor opstoppingen. “Daar zit ook zoveel werk in, mensen zien dat!”

Mensen praten ook echt met elkaar in plaats van voortdurend met een mobieltje bezig te zijn. Het is dus een beetje onthaasten. Wij hebben altijd veel lol op zo’n evenement. Natuurlijk kom je ook andere hobbyisten tegen. Je ‘keurt’ elkaars kleding. Iedereen mag ook lekker aantrekken wat ‘ie wil. Laatst zagen we op de ‘Elf Fantasy Fair’ een tachtigjarige dame in een Lolitapakje met vlechten in het haar. Geweldig toch?”

Filmachtergrond

De ‘verklede’ Bert en Diana zijn graag geziene gasten op filmsets. “Het wereldje is klein. Als je bevalt als figurant, dan word je snel weer teruggevraagd. Zelfs de hoofdrolspelers beginnen je te herkennen. “He, jij weer”, zeggen ze dan. “Was je vorige keer niet een verpleegster?” Als wij nu naar een film kijken, letten we met name op wat er op de achtergrond gebeurt. “Daar heb je Henk en Vera”, wijzen we aan. “Het zijn lange dagen, met veel wachttijd. Maar wij vinden die filmwereld fascinerend en lopen graag rond op de set. Er is zoveel te ontdekken.” kleermakers Zwolle  kleermakers Zwolle
Zelfgemaakte kerstkaart

Deze verbluffende creativiteit en vakmanschap zit bij beiden in het DNA. Berts moeder was coupeuse en opa van vaders kant een bedreven kleermaker. Diana’s familie had winkels in japonnen en jurken. “We hebben het stokje doorgegeven aan onze dochter. Die is ook graag creatief bezig. Ze gaat ook wel eens mee naar evenementen. Onze zoon krijgen we met geen stok in de kleding. Eén keer heeft ‘ie verplicht meegedaan aan een zelfgemaakte kerstkaart. Op geen één foto is hij lachend te vinden. Bert heeft toen met Photoshop zijn mondhoeken wat naar boven getrokken”.

Bert en Diana zitten beiden in een spijkerbroek op de bank. “De huidige mode is wat saai, oordeelt Diana. “Vroeger maakten ze er echt wat van. Ik maak ook nooit ‘gewone’ kleding voor mezelf. Vind ik niks aan. Wij willen uitpakken! Lekker uitbundig zijn!” kleermakers Zwolle  kleermakers Zwolle
"Onze zoon krijgen we met geen stok in deze kleding. Eén keer heeft ‘ie verplicht meegedaan aan een zelfgemaakte kerstkaart." 
Ontmoet Bert en Diana

Wil je Bert en Diana in hun historische kleding bewonderen? Kom op 7 december tussen 11.00 en 17.00 uur naar de Kerstmarkt op de Agnietenberg. 

DEEL:

4 Reacties