23 DECEMBER TEKST: VALÉRIE DONSWIJK FOTOGRAFIE: VALÉRIE DONSWIJK

Ho ho ho! Stop and stare

Kersthuizen van Zwolle

In deze tijd van het jaar staat er in meeste woonkamers een Nordmann-spar of Blauwspar, optgetuigd met lichtjes, slingers en ballen. Straten worden opgelicht door lampjes in struiken of bomen en lichtslangen langs dakgoten. Sommige Zwollenaren houden het daar niet bij, die gaan helemaal over the top. Wat je er ook van vindt: deze voortuinen zorgen er deze winter voor dat jij nog een keer kijkt als je er langs komt.
“Nee hoor, het is geen kermis”
Mevrouw Kok woont aan de Assendorperstraat. De kerstversiering is de “afdeling” van haar man. “Mijn man is helemaal gek van kerstversiering. Dat is altijd al zo geweest, en dat is hem denk ik met de paplepel ingegoten want mijn schoonzusje is net zo. Mijn man versiert alles in zijn eentje en dat is wel hard werken in een korte tijd. Ik vind het wel gezellig, het geeft wel sfeer. Gek word ik er niet van, nee hoor, het is namelijk niet overdreven of een kermis en alles heeft een plek. Er blijven veel mensen staan om te kijken, vooral kinderen. Dat is wel leuk, dan heb je eer van je werk.”

Ho ho ho! Stop and stare: kersthuizen van Zwolle Zwolle
“Het is leuk en gezellig”
Richard Brands is bewoner van de Kaasjeskruidweg in Westenholte. Binnenshuis is hij wel drie tot vier dagen bezig met versieren. Voor de buitenkant neemt hij een dag de tijd. “Ik vind de versiering leuk en gezellig. Iedereen in het gezin vindt het leuk, mijn dochter is net uit huis en die heeft haar hele huis ook versierd. Ik ben er altijd een hele dag mee bezig en als mijn buren zien dat ik bezig ben zeggen ze als ze langs lopen: “Oh, begin je weer? Gezellig!”. Normaal gesproken staat er ook een tweeëneenhalve meter hoge opblaasbare Kerstman, maar daar waait het nu te hard voor.”

Ho ho ho! Stop and stare: kersthuizen van Zwolle Zwolle
“Mijn moeder wilde het hele huis omringen, maar mijn vader durfde niet hoger”
Aan de Frankhuizerallee in Stadshagen woont de familie Ter Avest. Dochter Romy doet de deur open. “Mijn moeder vindt kerstversiering geweldig. Ze wilde eigenlijk het hele huis omringen met LED-lampjes, maar mijn vader durfde niet zo hoog. Hij heeft een bedrijf in LED-verlichting en de meeste versiering komt dan ook van zijn bedrijf. De reacties zijn eigenlijk allemaal positief, veel mensen zijn onder de indruk. Dan staan ze te kijken en zeggen ze: “Wow, wat veel!”. De buren vinden het wel prima, die zijn er aan gewend.”

Ho ho ho! Stop and stare: kersthuizen van Zwolle Zwolle
DEEL: