15 APRIL | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: MARGREET VLOON
17.05.2014
OPEN KAS DAG!
 In Peters Kas
Zwolle
 10:00 tot 15:00
Inschrijving nodig!

Helemaal 'high'...

van de cactus!

“Negerhandjes, levende steentjes, schoonmoederstoel, wij Nederlanders hebben merkwaardige benamingen voor sommige cactussoorten. Ik snap de negerhandjes en de levende steentjes. Als je die cactussen ziet, herken je een gelijkenis. Maar de schoonmoederstoel? Zouden er veel mannen of vrouwen zijn die hopen dat hun schoonmoeder met haar kont in een paar van die grote doornen gaat zitten? Geen idee waar die naam vandaan komt!”
Naam: Peter van Steijn
Leeftijd: 59 jaar
Woont: in buurtschap Wijthmen
Zwols bloed: nee, ik kom oorspronkelijk uit de Bollenstreek. Ik ben elf jaar geleden hier komen wonen. 
Houdt van: de combinatie van de gezellige stad en de afwisselende natuuromgeving. 
Beroep: Technisch Onderwijsassistent
Passie: cactussen
Ontluikende puperliefde
“Ik was als jonge puber al gefascineerd door de rechttoe rechtaan cactus bij mijn ouders in de vensterbank. Hier werd een kiempje gelegd voor mijn latere studiekeuze: botanische analyse. Ik kwam als veertienjarige cactusbewonderaar terecht op een plantenmarkt in Haarlem. Honderden cactussen, in alle soorten en maten. Ik wist niet wat ik zag! Ik kocht er zo veel als mijn zakgeld toeliet. Die cactussen stopte ik in een platte bak in de tuin. Een boel ervan ging dood. Wist ik veel. 

Cactussen houden lijkt makkelijk, maar dat is het niet. Je hebt wel sterke soorten die onder de meest rampzalige omstandigheden overeind blijven staan. Maar om een cactus mooi te laten blijven of helemaal op te kweken vanaf een zaadje heb je veel ervaring en geduld nodig. Mijn vijanden daarbij zijn wolluis, schimmels en de mijt. Dit is een spinnetje, wat je met het blote oog nauwelijks ziet, maar die richt een enorme ravage aan op je cactus. Ik baal ervan als een cactus doodgaat. Vooral een ouder exemplaar. Daar heb je toch heel veel jaren zorg ingestoken. Nu heb ik zo’n 1.100 soorten in mijn kas. En van elke soort minstens twee exemplaren. Volgens mij heb ik de grootste verzameling van Zwolle. Ik heb nog steeds één cactus van die markt uit Haarlem.”
Bloeiende zaadjeshandel
“Heel bijzondere, zeldzame cactussen mag je niet verhandelen. Je moet een bewijs kunnen overleggen dat je die soort zelf vanaf een zaadje hebt opgekweekt. Er is wel handel in zaadjes, maar rijk word je daar niet van. Ik ken niemand die er daadwerkelijk zijn boterham mee verdient. Mensen die cactussen verzamelen zijn pure liefhebbers, hobbyisten. 

Iedere maand komen de cactusverzamelaars uit Zwolle –dat zijn er zo’n twintig- bij elkaar. Dan kijken we bijvoorbeeld dia’s van clubleden die op reis zijn geweest om de cactussen in hun natuurlijke leefgebied op te zoeken. Dat zijn schitterende landschappen. Ik geniet van die dia’s. Ik heb zo’n beetje alle soorten in mijn kas die ik zou willen. Daarin heb ik dus geen ambities meer, maar het is mijn droom om zelf een reis te maken naar Mexico of de Verenigde Staten. Ik zou dolgraag in Yosemite Park willen rondlopen.”

Helemaal high van de cactus Zwolle
“Bloeiende cactussen, sommigen vinden het kitsch!”

Peter van Steijn
Spirituele kleurexplosie
“Cactussen bloeien zo mooi. Sommigen vinden het onnatuurlijk en zelfs kitsch. De kleuren zijn vaak enorm fel. In de woestijn moeten de cactussen opvallen willen ze bestoven worden door insecten. Zo’n insect moet ze dus van veraf in het vizier krijgen. Ondanks de kakofonie aan kleuren, ervaar ik ontspanning als ik mijn kas binnenstap. Met mijn gedachten kan ik helemaal in het nu zijn. Dat klinkt spiritueel, mindfulness -achtig, maar de cactussen roepen bij mij nu eenmaal een gevoel van rust op. Over ‘relaxed zijn’ gesproken, ik heb hier ook een Peyote staan, een drugscactus uit Mexico. De indianen halen hier de stof mescaline uit voor hun sjamanistische rituelen. Van die cactus kun je behoorlijk high worden. Tuurlijk was ik daar nieuwsgierig naar. Ik heb via Google wel eens opgezocht hoe je het tot je moet nemen. Dat vond ik nogal onheilspellend: er moet altijd een persoon bij je blijven die nuchter is. Je bent ongeveer een dag ziek, zwak en misselijk en vervolgens ervaar je eventueel, misschien een plezierige trip. Het was het mij niet waard. Ik ben dus nog steeds geen ervaringsdeskundige. Wie wil zich nu een dag rot voelen? Ik stap liever de drempel over van mijn kas, dan stroomt het geluksgevoel in volle vaart door mijn lijf!”
Peter is lid van Succulenta, de vereniging van liefhebbers van cactussen en vetplanten. De Nederlandse tak telt 1.200 leden. Regionale afdelingen geven een opendeurdag of een cactussenbeurs, waar internationaal belangstelling voor is.
Exclusieve ‘Open-kas-dag’
Voor slechts twintig liefhebbers die de cactusverzameling van Peter in het echt willen bewonderen, stelt Peter zijn kas eenmalig open op zaterdag 17 mei 2014 van 10.00 tot 15.00 uur. De beste tijd van het seizoen om een kijkje te nemen omdat de meeste cactussen dan vol in bloei staan. Peter geeft deze middag uitgebreid uitleg over zijn passie. Geef je snel op! Je ontvang je gratis entreebewijs via mail. Kijk hier voor een preview van Peters bloeiende cactussen. Kitsch of sprookjesachtig? 

Helemaal high van de cactus Zwolle
Peter van Steijn 
DEEL:

4 Reacties