9 SEPTEMBER 2014 | TEKST EN FOTOGRAFIE: DANIËL MULDER
12.10.2014
MET DE HARLEY
 HD-club
Max 4 pers.
 n.t.b.
Meerijden? Klik hier!

“Ik was bang voor een Harley”

Wie: Jeroen van der Beek 

Woont: in de wijk Wipstrik 

Beroep: procesoperator medicinale voedingen 

Houdt van: uitwaaien op zijn Harley-Davidson

“Wij zijn op zoek naar vers bloed”, zegt Jeroen van der Beek, secretaris van de Harley-Davidson Club BigVTwins Zwolle. De 130 leden hebben allemaal een motor, maar “wij zijn geen motorclub”, beweert hij. En ook: “de Harley-Davidson-mens is ongrijpbaar.” Zwolse Peperz-redacteur Daniël Mulder verdiept zich in de passie van één van zijn beste en oudste vrienden. 

Op de kleuterschool zaten we in dezelfde klas. En op de basisschool, en ook op de mavo. We zaten op dezelfde voetbalclub. Onze moeders kochten bij dezelfde winkels dezelfde kleren, alleen de kleur varieerde. Net als van onze fiets trouwens. We kozen ook allebei voor de middelbare technische school. Voor het eerst volgden we niet meer exact dezelfde route, maar onze wegen liepen nog wel parallel. Hij koos voor iets met verwarmingen en buizen, ik voor iets met water en wegen. We kozen allebei verkeerd.harleydavidson Zwolle

We verloren elkaar nooit uit het oog of het hart, maar onze levenslijnen liepen niet meer zo griezelig dicht naast elkaar. Metallicafan, op missie met defensie, mee met Ajax, weg uit het leger, moeder overleden, ander werk, tatoeage, nooit op vakantie, motor kopen (Yamaha), relatie verbroken, meer tatoeages, nieuwe relatie en toch op vakantie, maar dan met de motor (Harley-Davidson). Een volwassen leven samengevat in grove onderdelen. Een mens is wat dat betreft net een motor, daar moet je soms aan sleutelen om die draaiende te houden.

“Ik kan niet sleutelen”

Jeroen is zijn voornaam. Boom van een vent en het cliché is waar: stoer uiterlijk, zacht innerlijk. Toen zijn eerste relatie strandde, gingen de auto en de Yamaha de deur uit en hij deed iets wat hij zelf voor onmogelijk hield: hij kocht een Harley-Davidson. Waarom hij niet gelijk een Harley kocht? “Ik kende die wereld niet, wist niet hoe ik er binnen moest komen en ik kan nauwelijks sleutelen. “Ik was misschien wel bang voor een Harley-Davidson”, stelt hij.

Niet lang daarna werd hij lid van een Zwolse motorclub, maar dat mag ik eigenlijk niet zeggen. Deze motorclub is namelijk geen motorclub. “Een outlaw motorclub is compleet iets anders, denk aan de Hells Angels en Satudarah. We zijn een echte Harley-Davidson-club en zijn erkend door Harley-Davidson Benelux. En sinds 1992 zijn we lid van de FHDCE, een door de HD-company erkende Europese organisatie. Wij zijn een fatsoenlijke club, maar we hebben veel last van al die zaken die nu spelen rond de bekende motorclubs. Maar dat zijn geen specifieke Harley-clubs. Toch is het zonde dat je daardoor nauwelijks nog durft te zeggen dat je een Harley-rijder bent.”

Vers bloed

Ik heb niets met motoren. Liever struin ik over afgelegen bospaadjes, ver weg van het asfalt en het motorengeronk. Jeroen nodigde mij wel eens uit om op een feestavond van de Harley-club te komen: “Beetje bier en muziek, gezellig.” Maar ik kwam nooit. Waarom weet ik eigenlijk niet. Op een dag dat ze een toertocht hadden, ging ik toch kijken.

Jeroen leidde mij rond. Het gebouw was een echt clubgebouw. Buiten stonden heel veel Harley’s te blinken in de zon. Ernaast stonden heel veel mannen in zwarte kleren die erwtensoep aten. En er waren ook een aantal vrouwen. De sfeer was ontspannen. “We hebben 130 leden, maar niet iedereen is er vandaag. Er loopt van alles tussen: van bouwvakker tot chirurg.” Ik zag weinig jonge gezichten. “Klopt, de gemiddelde leeftijd is 50-plus. Wij zoeken daarom vers bloed. Iedereen is welkom, maar je moet natuurlijk wel een Harley hebben of een Indian, op zijn minst een Amerikaans motormerk.” Zelf is hij veertig, een van de jongste clubleden. Dan legt hij uit op wat voor een motor hij rijdt. Een Harley natuurlijk. Type F.L.S.T.F. Hij legt ook nog een heleboel meer uit. Hardcore Harley-info waar ik nauwelijks grip op krijg. Simpel gezegd   rijdt hij op een softail, ofwel een motor met een zacht zadel. Subtype Fatboy.harleydavidson Zwolle  harleydavidson Zwolle
Er zit van alles tussen: van bouwvakker tot chirurg
Ongrijpbaar en stronteigenwijs

Toen Jeroen 33 was werd hij lid. Hij kon gelijk de mouwen opstropen en helpen met de bouw van het clubhuis, die de leden eigenhandig timmerden. “Zo leerde ik iedereen razendsnel kennen.” Sinds 2011 is hij secretaris. “Ik ben denk ik gekozen omdat ik redelijk sociaal ben en mensen met elkaar kan verbinden.” Wat opvalt wanneer ik langs de motoren loop is dat ze er bijna allemaal anders uitzien. “Dat is het unieke aan een Harley. Geen motor is hetzelfde. En volgens mij geldt dat ook voor de Harley-Davidson-mens, die is ongrijpbaar.”

Probeer het toch eens, vraag ik. “Harley-Davidson staat voor een levenswijze waarin vrijheid centraal staat. Mij fascineert vooral dat vrije gevoel. Wat ons bindt is dat we niet hetzelfde willen zijn als de buurman. En een Harley-rijder is stronteigenwijs. Natuurlijk heb je ook het midlifecrisistype, die denkt gelukkig te worden op een Harley, maar voor onze leden geldt dat niet.  Bij alle leden zit de Harley Davidson in de genen en dat schept een hechte band. Als ik een probleem heb met de motor kan ik tien clubleden bellen voor ik naar de garage moet.”

Puur motorrijden

De toertocht begint. Jeroen rijdt achteraan en geeft even extra gas wanneer hij passeert. Eerder had hij gezegd: “Het geluid van een Harley is gepatenteerd, dat is niet te omschrijven, dat moet je horen.” Daar kon hij wel eens gelijk in hebben. Met zijn Harley dwaalt hij regelmatig over wegen in Europa en rond Zwolle. Daarover zei hij het volgende: “Een Harley rijdt fantastisch en het is nog redelijk puur motorrijden. Ik rijd heel Europa door en heb onderweg altijd aanspraak. Ook op onze feesten en bij Harley-treffens is het altijd gezellig. Er is nooit gezeur of trammelant.”

Terwijl het motorengebrul langzaam wegsterft, bedenk ik dat onze wegen nog altijd parallel lopen. Ik dwaal over slingerende bospaden, hij over slingerende weggetjes. Maar volgens mij zoeken we allebei hetzelfde in het leven: onderweg zijn, de wind voelen en vrij zijn. Misschien schuilt in ieder mens wel een Harley-rijder bedenk ik terwijl ik op de fiets stap.harleydavidson Zwolle

Lid worden? 

De Harley-Davidson Club BigVTwins Zwolle zit aan de rand van de stad, aan de Middelweg naast PEC atletiek. De club is sterk regionaal georiënteerd. Heb je interesse om lid te worden? Jeroen: “Mail of bel even. Of kom langs en maak kennis met de leden. Om de week is er een clubavond en je kunt ook vrijblijvend meerijden. De toelatingsprocedure is simpel: je moet een Harley hebben of een ander Amerikaans motormerk en we kijken elkaar even diep in de ogen om te zien of je past binnen de club.” Info: secretaris@bigvtwins-zwolle.com.

Meerijden?

Rijd je een Harley-Davidson (ieder ander motormerk mag ook) en heb je zin eens mee te toeren: op 12 oktober is de sluitingsrit. En heb je geen Harley maar wil je toch eens de sfeer proeven van de Harley-Davidson Club BigVTwins Zwolle, dat kan. Vier mensen kunnen mee, achterop of in een zijspan. Aanmelden en info via: secretaris@bigvtwins-zwolle.com.

DEEL:

1 Reacties