16 SEPTEMBER | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: MARGREET VLOON / JESSICA OOSTEN

“Het verhaal mag nu gelezen worden!”

Maartje Pierhagen maakte op haar 18e al een ‘bucketlist’: ‘ik wil in mijn leven graag 1) een eigen onderneming, 2) iets maatschappelijk betrokkens doen en 3) een boek schrijven’. Op haar 35e maakte ze tijdens haar verjaardagsfeest de balans op en bedacht dat ze al een tijdje eigen baas was en dat haar Stichting ‘Mama wil’ uitgegroeid was tot een landelijk succes. “Daar op het feest riep ik ineens uit: En nu ga ik een boek schrijven!” 

Naam: Maartje Pierhagen
Woont in: regio Zwolle
Beroep: zelfstandig communicatie regisseur
Passie: schrijven

Haar debuutroman ‘Groene koffie, het land van mijn broer’ ligt nu -vijf jaar later- te pronken in het boekenschap. “Mijn emoties zijn heel dubbel. Ik ben er trots op dat ik het gedaan heb, een boek schrijven, maar ik vind het nu ook doodeng. Het is namelijk nooit echt helemaal af. Ik denk nog steeds dat ik aan bepaalde karakters nog wel wat kan schaven, maar goed, dan blijf je bezig. Ik vind ook: het verhaal mag nu wel gelezen worden.” 

Eigen wereld

“Straks vinden de lezers het niks, dat voelt zo kwetsbaar. Met dit verhaal -wat sterk raakt aan de belevenissen met mijn eigen familie- heb ik jaren in een eigen wereld gezeten. Als je schrijft ga je volledig op in de karakters, de verhaallijn, in de woorden en zinnen. Als je echtgenoot en kinderen dan roepen dat het eten op tafel staat is het moeilijk om los te komen. Ze hebben me dan ook echt wel eens uit die trance moeten halen. Weer met beide benen in de realiteit waarin ik ook een leuke, actieve moeder hoor te zijn. Het is best eenzaam dat schrijven.”debuutroman Zwolle
"Schrijven is best eenzaam"
Unieke gezinsvakantie in Colombia

In het boek gaat de geadopteerde Kees na dertig jaar op zoek naar zijn biologische familie in Colombia. Hij beschrijft hoe deze muzikale zoektocht verloopt. Zijn verhaal wordt afgewisseld met het verhaal dat een jaar later speelt. Nu neemt Kees zijn Nederlandse adoptieouders, zus Charlie en vriendin Mila mee om zijn andere familie ook te leren kennen. Dit wordt een unieke gezinsvakantie waarbij de lezer meekijkt door de ogen van Charlie. Als vader Gerard tegen zijn zin in verdwijnt, is de vakantie definitief voorbij. Alle gezinsverhoudingen komen op scherp te staan. “Heb ik nu een roman, een thriller of een reisverhaal geschreven?, vraagt Maartje zich af. “Ik heb geen idee! Lezers halen er blijkbaar verschillende dingen uit. Mensen die geadopteerd zijn of hebben, herkennen de zoektocht tussen twee identiteiten. Mensen die reislustig zijn kunnen zich warmen aan de omschrijvingen van het beeldschone Colombia en daarnaast is het ook nog een spannend verhaal, waarbij het de vraag is of vader Gerard uit de jungle terugkeert.”

Vastlopen in schrijfproces

“Ik houd zelf veel van het personage Mila, de vriendin van de broer. Mijn eerste manuscript was meer dan 500 pagina’s. Een redacteur wees me erop dat ik figuranten -zoals Mila- bijna net zoveel tekst had gegeven als hoofdkarakters. Dat werd schrappen. Uiteindelijk is er maar één derde van Mila overeind gebleven. Dat is met recht: ‘killing your darlings’, zoals dat van zoveel schrijvers wordt geëist.   

“Ik ben begonnen met een stamboom en een verhaallijn. Vervolgens heb ik een hoofdstukindeling gemaakt. Daarin liep ik al vast, want een begin en een eind heb je meestal wel in je hoofd, maar hoe houd je het er tussenin ook spannend en leesbaar?” Maartje zocht veel op internet naar inspiratie over het schrijven van een boek. Ook schakelde ze twee neerlandici, een redacteur en meelezers in. “Het schrijven en weer schrappen was lastig, maar het zelf publiceren vind ik haast nog moeilijker. Het is een hele lange weg om uiteindelijk in de boekhandel te komen!” debuutroman Zwolle
Zoon voorspelt: "Dit wordt een bestseller!"
Nog meer verhalen

Ik heb dit boek nu geschreven naast mijn drukke werk en drukke gezin. Op vakanties –als iedereen in het zwembad lag- zat ik bij 40 graden voor de tent een hoofdstuk te schrijven. Tijdens die vier jaar schrijf- en schraptijd heb ik één keer een half jaar een sabbatical genomen om het proces iets te versnellen.” Maartje durfde lange tijd niet echt voor het schrijverschap te gaan. “Je kunt er nauwelijks iets mee verdienen. Per boek houd ik een paar euro over, maar mijn zoon van bijna dertien is ervan overtuigd dat ik een miljoen boeken ga verkopen”, lacht Maartje. ”Dat zou wat zijn. Het zou me de tijd en rust geven om aan een tweede boek te beginnen. Ondanks de eenzaamheid van het schrijven, zit er nog een briljant verhaal in mijn hoofd. Ook weer iets wat ik zelf heb meegemaakt: op een zomerkamp in Amerika met een veroordeelde crimineel die op een avond een messengevecht begint en ons daarna stelselmatig bedreigt zodat we uit veiligheidsoverwegingen elke avond in een ander dorp slapen. Dat klinkt spannend toch?”

Trotse familie

Maar eerst moet het debuut van Maartje aanslaan. Is haar eigen familie eigenlijk wel blij met het verhaal dat ons een kijkje geeft in hun leven? “Ze zijn supertrots. Iedereen trekt natuurlijk wel parallellen. ‘oh, die is zeker die in het echt’. Dat klopt maar ten dele. Het boek is grotendeels verzonnen. Ja, ik heb een geadopteerde broer uit Colombia, Ja, we zijn daar ook met zijn allen op reis geweest, maar nee, mijn vader is daar niet echt ontvoerd. Mijn moeder is in het boek een labiele vrouw, terwijl dat in ‘real life’ het tegenovergestelde is. Daar heb ik haar natuurlijk van te voren over ingelicht. “Sorry mam, ik heb voor het verhaal nu eenmaal een kreng nodig en dat ben jij geworden!”debuutroman Zwolle
"Sorry mam, ik heb nu eenmaal een kreng nodig voor het verhaal en dat ben jij!" 
Event: lezing + workshop

Maartje leest voor uit ‘Groene Koffie, het land van mijn broer’ tijdens de Zwolse Peperz lezing op zondagochtend 12 oktober. Ook geeft ze tips over het schrijven van een boek en het uitgeven daarvan. Natuurlijk onder het genot van een Kopje Colombiaanse koffie. 

Maartje presenteert haar debuutroman op 25 september bij Boekhandel Waanders in de Broeren om 18.30 uur. Prof.Dr. René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie, verzorgt hierbij een inleiding.  

Op Facebook houdt Maartje de pagina ‘Groene koffie, het land van mijn broer’ bij. Hierop vind je meer over Colombia, recepten van het personage Mila (die zo van koken houdt), links naar Colombiaanse muziek, achtergrondinformatie over adoptie en fragmenten die het boek niet haalden. Ook gebruikt Maartje deze facebookpagina als een openbare recensieverzameling.

DEEL:

1 Reacties