3 JUNI 2014 | TEKST: JESSICA OOSTEN | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER
06.07.2014
Boomwandeling
 Engelse Werk
Zwolle
 13.30 tot 15.30 uur
Ik loop mee!

Elke boom heeft een verhaal

“Waar wil je me hebben? Moet ik erin klimmen? Ik wil in ieder geval niet zo’n boomknuffel-foto.” Bernadet wijst op haar stevige wandelschoenen: “Ik heb rekening gehouden met wat klauterwerk.” De Zwolse Peperz-fotograaf heeft een enthousiast model voor de lens. Frisse look, zonder de afleiding van een laag make-up en haarspray. Bernadet is naturel, duidelijk een buitenmens en dus ook niet bang voor wat groene grasvegen en bruine modderspetters. “Als ik de bomen zie waar ik als klein meisje in klom en ook hoe hoog, dat durf ik niet meer! Ik blijf nu wel iets lager bij de grond!”
Naam: Bernadet van der Veen
Leeftijd: 35 jaar 
Woont in: Westenholte, samen met man Kees en dochter Louise Zwols bloed: geboren en getogen 
Houdt van: de Zwolse sfeer: de charme van een dorp en de luxe van een stad 
Beroep: ondernemer, eigenaar van ErUit 
Passie: bomen

Bernadet tuurt omhoog naar de kruinen van de kastanjeboom in Park Eekhout. “Dit is toch wel een van mijn favorieten. Alhoewel ik de vraag welke boom ik het mooist vind heel lastig vind om te beantwoorden. Hoe kun je nu kiezen tussen zoveel diversiteit? Door de hevige regenval is de pracht en glorie nu een beetje van de kastanjeboom af, maar als ik zo’n markant exemplaar zie, dan denk ik: wat zou je me allemaal kunnen vertellen? Bernadet is volgens de Dikke van Dale een dendrofiel: boomminnend, een liefhebber van bomen. “Ik zie bomen als levende getuigen van onze geschiedenis. Elke boom heeft een verhaal. Jonge bomen vind ik wat saai. Ze hebben nog te weinig meegemaakt. Oude bomen daarentegen, met hun hobbels, knobbels en spleten vind ik fascinerend. Ik kan je bomen wijzen waar de granaatscherven van de oorlog nog in zitten. Zonder zweverig te willen overkomen, maar ik voel dan de machtigheid van het bestaan van die boom. Het bewustzijn van het leven en de samenhang van alles ervaar ik dan ten volle.” 

Bewuste kijk op je wijk

Zwolle heeft zo’n 80.000 bomen, waarvan je er zo’n 7.000 bijzonder kunt noemen vanwege hun leeftijd, sierwaarde of geschiedenis. Bernadet vermoedt dat ze tot minstens haar 65ste nodig heeft om alle bomen te leren kennen. “Voorlopig concentreer ik me op de binnenstad en de parken eromheen.” 

“Vanaf 1600 begon de mens op grotere schaal en doelgericht bomen aan te planten binnen de stad. Vaak als bewegwijzering. Als oriëntatiepunt. Zo herken je op de Wipstrikkerallee heel duidelijk de allee-beplanting. Dat zie je niet veel meer. Aan beide kanten van de weg staat een dubbele rij bomen. De gegoede burger mocht door het midden rijden en het pleps aan de zijkanten, maar nog wel in de schaduw. Als je dat weet, dan kijk je toch even heel anders naar die weg. Veel mensen vinden zulke feitjes leuk. Het rare is, de meeste mensen lopen jarenlang achteloos langs de bomen uit hun nabije leefomgeving.”bomenvrouw Zwolle
"Bomen zijn de levende getuigen van onze geschiedenis"
Boom van Napoleon?

“Ik wilde vroeger juf worden, dat zit nog steeds een beetje in me. Ik wil mensen graag een bredere horizon geven. Sinds een jaar organiseer ik boomwandelingen. Daarin neem ik mensen mee langs bijzondere bomen en vertel over het leven van die boom. Wat heeft die boom gezien? Meegemaakt? Of heeft die boom een heel bijzondere bloeiwijze? Naar die wetenswaardigheden doe ik veel research. Ik vind het echt geweldig als ik uit de literatuur bijvoorbeeld een link tussen een boom en geschiedenis kan leggen. Die samenhang vinden is niet altijd gemakkelijk.” Bernadet grinnikt even en geeft toe dat ze sommige linkjes ook wel heel graag wil zien. “De grote plataan bij de Herensociëteit bijvoorbeeld, die is geplant in precies dezelfde tijd als dat Napoleon de stad Zwolle bezocht. En platanen waren de absolute lievelingsbomen van Napoleon. Mijn hart maakt dan een sprongetje. Zou dat de reden van het bestaan van die boom kunnen zijn? Is die boom vanwege Napoleon geplant? Of heeft hij de boom zelf in de grond gezet? Ik heb verder geen bewijs meer kunnen vinden, maar zulke intrigerende details houden me bezig.” bomenvrouw Zwolle
Buitenmens energie

“Hoe meer ik met bomen bezig ben, hoe meer ik naar ze blijf kijken. Ik ben soms even helemaal bevangen door een boom. Momenteel is dat de rode beuk. Die is helemaal niet rood vanaf de onderkant. Weet ik eigenlijk ook wel, maar ik check nu even onder elke rode beuk.” 

Ik ervaar rust en ruimte als ik buiten ben, word er veel relaxter van. Je krijgt gewoon een heel andere energie als je veel buiten bent. Ik word me meer bewust van de zin van alles om me heen. En voor een bewuster en mooier leven hoef je dus helemaal niet ver te kijken. Het gaat trouwens niet alleen om zien, maar ook om ruiken, horen en voelen. Als je na een flinke regenbui in een bos vol bomen loopt...heerlijk toch?!”

De bomen zijn continu in Bernadets leven. “Ik merk dat ook aan mijn dochtertje. Eén van haar eerste woordjes was: boom. ’s Morgens als ze wakker wordt, kijkt ze uit haar raam en zegt: “Mama, boom!” Dat komt ergens vandaan natuurlijk. Ik denk dat ik zeker 1,5 dag per week intensief met bomen in de weer ben. Ik weet inmiddels veel van de geschiedenis en de bomen van Zwolle! En ik wil die kennis graag delen!”

Inspiratietips van Bernadet:

- Kastanjeboom in Park Eekhout

- Rode beuk op Van Nahuijsplein

- Vleugelnoot bij de vijver in Het Engelse Werk

- Solitaire eikenbomen in het weiland

- www.bomenoverleven.nl

Boomwandelen?

Bernadet organiseert op 6 juli een speciale Zwolse Peperz boomwandeling door Het Engelse Werk. Een plek waar je de geschiedenis door de boomkruinen hoort ruisen. Je maakt kennis met bekende bomen zoals de beuk en eik, maar ontmoet ook de minder bekende ‘boksboom’, ‘geringelde linde’ en varenbeuk. Aanmelden kan hier. Je betaalt € 4,00 bij aanvang van de wandeling. 


DEEL:

4 Reacties