15 APRIL 2014 | TEKST EN FOTOGRAFIE: DANIËL MULDER
14.06.2014
STREETFISHING
 De Zwolse grachten
Wijndragerstoren
 09.30 uur
Inschrijving nodig!

"Alles draait om die ene

magische vis"

De Zwolse streetfishers hebben hun eigen straattaal. Een snoekbaars heet een glasoog, een flinke baars een baksteen en als ze een grote snoekbaars uit het water vissen hebben ze een kasteel gevangen. “En het kleine spul noemen we dodo’s”, vertelt Niels met een grijns aan de bar van het Zwolse café ’t Beugeltje.
Naam: Rocky van Duijvenvoorde en Niels Wachtmeester. 
Leeftijd: 32 en 28 jaar. 
Wonen in: Genemuiden en Zwolle.
Zwols bloed: Rocky is er geboren en Niels woont er nu. 
Houden van: de grachten en café ‘t Beugeltje (Rocky en Niels).
Beroep: monteur van luxe jachten (Rocky) en opgeleid tot grafisch 
vormgever, nu parttime postmedewerker (Niels). 
Passie: streetfishing. 
Streetfishers zijn de skaters van de waterkant. Zij geven het vissen langs het water nieuw elan. Een beetje rock–'n–roll, een beetje stoer, een beetje hip. Rocky: “Geen vispak, geen laarzen, geen viskist. Gewoon op je sneakers, een licht rugzakje om, petje op en vissen maar. We zitten niet stil naar een dobber te turen, we struinen actief langs de stadsgracht, op zoek naar de grootste vis. Als we geen hengel vasthouden, ziet niemand dat we vissers zijn.”
Agressieve baarsjes
Niels: “Het wordt ook wel urban-fishing genoemd. Het sluit aan bij de belevingswereld van jonge vissers.” Rocky: “Het idee is een paar jaar geleden ontstaan. Vipmedia, een uitgever van onder meer visbladen, bedacht de term. Het doel was jongeren weg te krijgen achter de tv of pc. Sindsdien gaat het hard. Ik geef workshops en organiseer wedstrijden. Als ik een oproep op Facebook plaats, zit het binnen 24 uur vol. Het zijn niet alleen jongeren die dit doen, ook de oude garde vindt het fantastisch. Die begint nu ook met een rugzak op langs het water te lopen. Ik schat dat de vaste kern van Zwolse streetfishers bestaat uit een man of veertig.” Je ziet ze inderdaad overal staan. Bij het Kerkbrugje, bij het Maagjesbolwerk of langs de Thorbeckegracht. Wat is nu de kick van streetfishing? “Het draait om die ene magische vis”, zegt Niels. “Ik vis vooral op baars. Gewoon, omdat het een mooie vis is. Ze zijn ook fel, en die kleintjes soms zelfs agressief. Mijn record is een baars van 48 centimeter. De magische grens van een baars ligt bij 50 centimeter. Daar jaagt iedere streetfisher op.”

Alles draait om die ene magische vis Zwolle
Vissen op gevoel
Rocky: “Ik vis vooral op snoekbaars. Voordat ik mijn eerste snoekbaars had, was ik acht zondagen van tien uur vissen verder. Tachtig uur voor een snoekbaars! Het is een mysterieuze vis. Ze jagen op zicht, hebben goede ogen. Ze laten zich niet makkelijk vangen. De aanbeet, dus als ze in het aas happen, voel je de ene keer nauwelijks en de andere keer is het een beuk op je hengel. Ik heb ook het idee dat ze goed kunnen ruiken. Op de dag dat ik ga vissen, zorg ik ervoor dat mijn handen brandschoon zijn zodat aan het aas geen rare geurtjes zitten. Ik geef toe, dat zou bijgeloof kunnen zijn.” Levend aas zoals kleine visjes mag niet meer, daarom wordt kunstaas gebruikt. En een dobber is ook nergens te bekennen. Niels: “Streetfishing gaat op gevoel. Je laat het lood op de bodem zakken, daarboven zit aan een haakje het aas. Wanneer je met het lood over de bodem sleept, gaat het aas bewegen. Je vinger rust op de hengel en zo voel je precies wanneer het raak is.” Het lood over de bodem bewegen luistert nauw. Rocky: “Ik ken daardoor de meeste bulten en gaten van de bodem in de gracht exact. De meeste streetfishers hebben een complete onderwaterkaart in hun hoofd.”
“De meeste streetfishers hebben een complete onderwaterkaart in hun hoofd.” 

Rocky
Verleidelijke Pina Colada's
In de zomer is het heerlijk langs de waterkant in de stad. Rocky: “Mensen maken een praatje, ze zijn altijd verbaasd dat er zo veel vis in de gracht zit.” Niels: “Als je dan een grote baars vangt en de halve brug staat vol mensen, dan geeft dat een kick. Maar ook als je niets vangt is het niet erg. Er lopen in Zwolle genoeg mooie vrouwen voorbij.” Rocky: “Ja, maar als je niet oplet, dan vang je nooit wat.” Voor die vrouwen hebben ze trouwens ook een bijnaam: pina colada.
Streetfishing voor Dummies!
Rig: een compleet vistuig, bijvoorbeeld dropshot rig onderlijn met haak en loodje voorzien van aas.
Shad: rubber namaakvisje. Grand slam: als je op één dag alle soorten roofvis vangt die er rondzwemmen: snoek, snoekbaars, baars, roofblei. 
Wacky: shad niet in de neus gehaakt, maar in het midden. 
Staartbijter: aanbeet maar dan in de staart van de shad, dus onmogelijk om aan te slaan want de haak zit niet in de bek van de vis. 
Hangen: wordt geroepen als er een vis aan de lijn hangt.
Om te mogen vissen heb je een VISpas nodig. Op hsvzwolle.com vind je de voorwaarden. Een dagvergunning is ook mogelijk, je betaalt dan € 5-,. Verkrijgbaar bij onder meer Zunnebeld in de Van Karnebeekstraat. In april en mei is het, vanwege de paaitijd, verboden te vissen in de Zwolse stadsgracht.
Streetfishing in Zwolle!
Rocky, Niels en andere Zwolse streetfishers geven in juni voor 1 keer hun hengel uit handen. Werptechnieken, de beste visspots, het beste aas, stoere visverhalen en misschien wel een spectaculaire vangst, op 14 juni kun je het meemaken. Lijkt het je leuk eens een spectaculaire roofvis uit de Zwolse stadsgracht te vangen, meld je dan aan. Een hengel is niet nodig (mag wel). Wel heb je een dagpas (€ 5,-) nodig, dat wordt op de dag zelf verzorgd. Dan dien je ook te betalen. Kijk hier naar een foto-collage van de grote vangsten van Rocky en Niels

Alles draait om die ene magische vis Zwolle  Alles draait om die ene magische vis Zwolle
DEEL: