01 APRIL 2015 | TEKST: CAROLINE HULS | FOTOGRAFIE: JARNO KRAAYVANGER

"Ik hoor of een lichaam bang, moe of verdrietig is"

Wat doe je, als je 17 jaar oud bent … je op het punt staat je toelatingsgesprek te voeren op de HBO (organisatiekunde en informatica) en je te horen krijgt dat je op je 35e compleet blind zult zijn? Dan laat je het over je heen komen en begint aan je opleiding. Tenminste, dat deed Edgar Vossen (38). In het eerste jaar kon hij de boeken nog zelf lezen; zijn eindexamen deed hij met behulp van software voor slechtzienden op de computer. "Je grootste beperking is je eigen idee over beperking", zegt Edgar. Een levenswijsheid, uit de filosofie van de Oosterse krijgskunst, die Edgar zich proefondervindelijk eigen heeft gemaakt en die hem uiteindelijk op het pad heeft gebracht van de traditioneel Chinese geneeswijze. Tegenwoordig werkt Edgar als acupuncturist in zijn eigen praktijk in Zwolle.

Naam: Edgar Vossen
Leeftijd: 38
Beroep: acupuncturist
Woont
: In de Aa-landen
Zwols bloed: Nee,  ingevlogen vanuit Limburg
Passie: filosofie  

“Knowing is not enough, we must apply. Willing is not enough, we must do” (Bruce Lee)

Als kind was Bruce Lee mijn voorbeeld en ik heb lange tijd verschillende oosterse vechtsporten beoefend. Rond mijn twintigste begon ik interesse te krijgen in de filosofie van de krijgskunst en in het Taoïsme en Boeddhisme’, vertelt Edgar. "Toen mijn zicht steeds verder achteruit ging, moest ik nadenken over mijn toekomst. Ik wist;  ik wil iets doen met mijn handen, ik wil er mensen mee helpen en ik wil er goed in zijn. Zo kwam ik uit bij Chinese massage. Veel wist ik er niet van, maar wel één ding:  dat kan in elk geval zonder ogen." acupuncturist Zwolle
Levensenergie in goede banen

Zo begon Edgar letterlijk en figuurlijk blind aan de Qing Bai academie voor traditioneel Chinese geneeswijze, met het doel er zo snel mogelijk achter te komen of hij hier zijn toekomst van wilde maken. De Chinese geneeskunde is gebaseerd op de circulatie van levensenergie (energiebanen) door meridianen op het lichaam. Verstoring van de circulatie geeft klachten en veroorzaakt (of wordt veroorzaakt door) ziekte. Door acupunctuur, Chinese kruidentherapie, massage en andere technieken uit de Chinese geneeswijze, kan de circulatie weer worden hersteld. Toen Edgar tijdens een studiereis in China ervoer dat het toch een heel nuchtere en efficiënte geneeskunst was – "ze stonden in China niet vreemd om iemands bed te dansen"-  was hij ervan overtuigd dat hij dit zijn carrière zou worden.

Moeilijke acceptatie

"Ik had een enorme drive, maar ook frustratie. Ik heb heel lang m’n blindheid niet geaccepteerd. Ik wilde het kunnen, maar zonder dat blinde." De delen van zijn ogen die licht en kleur opvangen, gingen door zijn oogziekte steeds verder kapot. "Ik raakte als eerste mijn nachtzicht kwijt", vertelt Edgar. "Doordat ik steeds minder zag, was het licht dát ik nog zag, een stuk feller. Vooral ’s avonds en ’s nachts was dat zo naar,  dat ik angstsensaties kreeg. Dat mijn zicht alleen maar slechter zou worden, was hondsfrustrerend. Ik was vaak tegen mezelf aan het vechten. Toen ik ouder werd, begon ik langzaam de vaardigheden toe te staan die blindheid met zich meebrengt. Dat voelt in het begin heel kwetsbaar. Later kwam ik erachter dat kwetsbaarheid ook gevoeligheid betekent en daar heb ik in mijn vak veel voordeel van. De dingen die je moet leren om met je leven om te gaan, is juist ook wat het leven waard maakt. Daarom werk ik bij voorkeur met mensen die bereid zijn om door iets moeilijks heen te gaan, om gelukkiger en gezonder te worden. Die twee zitten echt aan elkaar vast.’ acupuncturist Zwolle
"Ik was vaak tegen mezelf aan het vechten"
Lichaamstaal

Twee jaar geleden had Edgar tijdens één van zijn consulten een ervaring die hij zelf beschrijft als ‘de bonus van het overkomen van het probleem’. "Een cliënte vertelde over haar klachten, maar wow, ik hoorde ineens heel iets anders dan dat ze zei. In haar pols voelde ik welke muziek haar lichaam maakte. Om mijn ervaring te checken, ging ik deze cliënte vragen stellen en het bleek allemaal te kloppen. Daar schrok ik wel van, ik weet nog dat ik dacht ‘ooh shit, dit doe ik, op dit moment. Dit ben ik, dit is wat de blindheid mij geeft…."

"Als iemand nu bij mij binnenkomt en zegt dat ‘ie hoofdpijn heeft, maar ik hoor in de stem dat het lichaam bang is, of verdrietig of moe, dan weet ik dat dát verhaal belangrijk is, en dat daar de sleutel tot de oplossing ligt." 

"Ik ben tegenwoordig niet meer tevreden als cliënten zeggen minder klachten te hebben, ik wil dat ze gelukkiger zijn geworden. Mensen hebben vaak twee verhalen. Het ene verhaal is van het koppie: ‘iets is me overkomen, daar heb ik last van en ik heb nu klachten.’ Het andere verhaal is wat het lichaam vertelt; de manier waarop iemand spreekt en zijn lijf gebruikt. Die twee verhalen komen zelden overeen. Het komt niet vaak voor dat iemand zegt wat zijn lichaam ervaart. Dat is iets dat we ons hebben aangeleerd. In onze opvoeding leren we hoe we ons moeten gedragen, wat sociaal relevante argumenten zijn en waar je in je sociale leven over mag spreken. Daardoor hebben we het zelden over de dingen waar we echt mee zitten. Als je dat on(der)bewuste en het bewuste in elkaar krijgt, kom je bij genezing.  Het valt me op dat vooral het werk dat mensen hebben, ze meestal niet naar deze integratie toebrengt. Het houdt ze vaak zelfs af van gezonder worden. Mensen moeten een farce ophouden, thuis gaat het niet goed en op het werk moeten ze maar doen alsof het goed gaat. Die split zorgt voor klachten! ’acupuncturist Zwolle
"We hebben het zelden over de dingen waar we echt mee zitten!" 
Werkelijkheid bevestigen

Volgens Edgar ligt de sleutel naar gezondheid in eerlijk durven zijn, naar jezelf en naar anderen. Ook voor hem zelf blijft dit een uitdaging in bewustzijn. "Wat bij mij op het moment speelt, is dat ik het intens mis om gezichten te zien. Alles is een soort 'telefoongesprek' geworden. Als ik me eenzaam voel, voel ik me echt super geïsoleerd. Een stem in de lucht lost dat niet op. Juist daarom heb ik in vriendschappen aanraking nodig. Hand in hand lopen, een knuffel, iemands haren ruiken, dat zijn voor mij dingen die de werkelijkheid bevestigen. Als ik daar niet eerlijk over ben, ontzeg ik mezelf iets belangrijks en ben ik tegen mezelf aan het vechten. Door te zeggen wat ik wel wil of nodig heb, integreer ik mijn twee verhalen. Ik hoop dat we allemaal dat menselijke in onszelf gaan zien en dat accepteren’.

Ik heb het nodig: hand-in-hand lopen, een knuffel, iemands haren ruiken.."
Toekomst

Op de vraag wat zijn plannen zijn voor toekomst lacht hij: "Pfff ik heb zoveel plannen en ideeën… Ik heb mij altijd erg in gehouden, ik heb nooit durven schijnen. De afgelopen jaren ben ik vooral bezig geweest met kennis opslurpen, de komende jaren ga ik het gebruiken!"


DEEL: